• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 22:17 GMT +2, 2005. október 5.

Gozner Gertrud
MELYIK A SZEBBIK NEM?
Szex-evolúció: a metroszexuális után jön a "simabőrű"


Aki a metroszexuálisokról is azt hitte, a földalattin létesítenek intim kapcsolatot, ideje felzárkóznia.


HIRDETÉSMíg a szakértők továbbra is azon vitatkoznak, hogy szexuális forradalom vagy a fogyasztói társadalom számlájára írják a férfiak elnőiesedését, ennek kapcsán már két további jelenséget is sikerült beazonosítani: a metroszexuálisok és a smoothie-k alcsoportját.


A metropolisz gyermekei

A popkultúra önjelölt antropológusai egymást túlszárnyalva próbálják megtalálni a legmegfelelőbb címkéket a posztmodern divatikonok leírásához. Közéjük tartozik Mark Simpson, a metroszexualitás fogalom kitalálója.

A brit szatíraíró először 1994-ben, a The Independent hasábjain használta a fogalmat, és mint később kifejtette, még ő sem sejtette, hogy az ekkora népszerűségre tesz majd szert. Ekkor még csak a férfimagazinokban újabban meghonosodott, ápoltságot sugalló férfiképet állította szembe a korábbi izzadtságszagú, borostás macsók világával.

Beckham nemcsak a metroszexuálisok, hanem a simák példaképe is egybenBeckham nemcsak a metroszexuálisok, hanem a simák példaképe is egyben


2002-ben a Salon internetes magazin már pontos leírását adja az általa kreált fogalomnak. Eszerint a tipikus metroszexuális a többnyire nagyvárosban élő, egyedülálló fiatal férfi – a kifejezés a metropolisz szóból származik –, aki jól keres, menő boltokban vásárol, különösen divatra, kozmetikumokra, fodrászatra költ sokat.

Különféle elitklubok tagja, hetente vagy naponta edzőterembe jár. Többnyire a médiában, reklámszakmában, művészvilágban tevékenykedik, de a sportcsillagokra is jellemző ez a beállítottság – állítja Simpson. (Ilyen értelemben Bret Easton Ellis 1991-ben megjelent Amerikai Psychójának nyershús-kedvelő hőse, Patrick Bateman is metroszexuálisnak számít, ha eltekintünk attól, hogy a regény szerint a bankszektorban dolgozik.)


Piperkőc futballsztárok

A metroszexuálisok példaképe egyhangúlag David Beckham, a Real Madrid focistája. A pletykák szerint több időt tölt a tükör előtt, mint az összes eddigi barátnője együttvéve.

Rendszeresen jár fodrászhoz, kozmetikushoz, arc és szemfestéket, valamint ránctalanító krémet használ, lábkörmét rózsaszínre festi. És ami a legfontosabb metroszexuális ismérv: mindezt nagyon élvezi. Hazai pályán gondoljunk csak a szintén focista Adrian Mutura.

Élvezi a szépítkezést...Élvezi a szépítkezést...
Mindehhez elmaradhatatlan kiegészítő a mutatós barátnő. A látszat ellenére ugyanis ezek a férfiúk nem homoszexuálisak, hanem heterók vagy biszexulális beállítottságúak. De a metroszexuálist valójában egyetlen ember érdekli a világon, éspedig önmaga.

Különbséget kell tenni azonban azok között, akik Beckhamhez hasonlóan valóban megengedhetik maguknak ezt az életformát, és azok közt, akik csak vágynak rá, és külsőségeikben megpróbálják azt utánozni. A New York-i székhelyű Euro RSCG nevű intézet felmérései szerint Európában már a 35 év alatti korosztály 40%-a mondható metroszexuálisnak. És ez az arány évről évre rohamosan nő.


Támadnak a simabőrűek!

És ha mindez még nem lenne elég, már megjelent a metroszexualitás attitűd továbbfejlesztett változata, a smoothie, vagyis a sima. Az új "fajt" szintén a Salon szerzői azonosították be.

Meghatározásuk szerint a smoothiek a posztmodern Adoniszok, akik mellkasukat is gyantázzák, és még metroszexuális elődjeiknél is többet fordítanak saját testük ápolására.

A szerzők szerint mindezért az észak-amerikai kultúra tehető felelőssé, ahol a fiúcsapatok, az ún. boy bandek, és a különböző samponreklámok annyira beépültek a pop-kultúrába, hogy a fiatalok többsége megszállottan vigyázz a személyes higiéniára, és olyan szokásokat tett magáévá, melyeket korábban a melegekkel azonosítottak.

Az érzékenység sem idegen az új férfitípustólAz érzékenység sem idegen az új férfitípustól


A simák teste nemcsak tökéletesen tiszta, de minden egyes szőrszálat eltüntetnek. Napjainkban az egyesült államokbeli kampuszok úgy néznek ki, mint valami hatalmas szabadtéri gay-klubok – jegyzi meg a Salon munkatársa.

A metroszexuálisok utódai nem laknak szükségszerűen nagyvárosokban, a divat iránti érdeklődésük pedig nem marad meg a látszat szintjén: sokkal mélyebb és őszintébb. A smoothie nemcsak ruhára költ, hanem önbarnítóra, body-buildingre, táncórákra, és legfőképp sztriptízre. Smoothie-nk ugyanis imád Britney módjára egy rúd körül tekergőzni.


Medvék és meleg divatdiktátorok

Nem is olyan rég ezeket a férfiakat mindenki melegnek nézte volna. Testre feszülő pólók, szűk nadrágok és hegyes orrú cipők, hozzá kizselézett haj – mindez egykoron a gay kultúra részét képezte. Ezen szubkultúra ismérve, hogy mindig egy lépéssel a mainstream előtt jár, és folyamatosan újraértelmezi a hagyományos férfiszerepeket.

A melegek már a hetvenes évek végén és a nyolcvanas elején túlestek a smoothie-korszakon. Abban az időben szinte megszállottan keresték a tökéletességet, folyamatosan még szebben kidolgozott izmokra és meg fehérebb fogakra vágytak.

Mára azonban elegük lett a természetellenes tökéletes testből. Gay-körökben a gyantázás már a múlté, büszkén viselik mellkasi szőrzetüket. Sőt, egyenesen medvéknek hívják a negyvenes, pocakos, szakállas homoszexuálisokat, akik egyáltalán nem szeretnének heterónak látszani, viszont tudják, mi kelti fel egy másik homoszexuális figyelmét: a férfias külső.

Nagy-Britanniában a meleg férfiak egyenesen úgy öltözködnek, mintha futballhuligánok lennének. A leszbikus beállítottságot öntudatos feminizmussal társítók szintén nem sokat adnak a drága kozmetikumokra, szőrtelenítésre.

Minden jel arra mutat, hogy a szexuális forradalmat most a férfiak írják. Az erősebbik nem úgy érzi, neki is joga van szebbikké válni. Elegük van abból, hogy érzéketlen tuskóknak tartják őket, akik csak kétféle érzelemre képesek: a gyűlöletre és az undorra.

Meg akarják mutatni, hogy egész mást jelent férfinak lenni, és hogy valójában sokkal gazdagabb és árnyaltabb belső életet élnek. Ezért próbálnak ki mindent, hogy megtalálják az egyensúlyt a maszkulin és a feminin oldal közt.

Fotók forrása: www.davidbeckham.ws


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Hirtelen jött nyár...

Sajnálom, mert épp a kedvenc évszakom marad ki most már rendszeresen 64
Egyértelmű jele annak, hogy a globális felmelegedés egyre durvább 225
Legalább máris lehet kirándulni 24
Nagyon megvisel ez a hirtelen hőmérsékletváltozás 28
Részemről nem baj, fáztunk már eleget 68
Már fel sem tűnik 28

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS