• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 11:33 GMT +2, 2005. május 20.

G. G.
CSÁÓ DARWIN!
Megfejtették a női orgazmus titkát?


A legújabb elmélet szerint a férfiak orgazmusa a fajfenntartást, a nőké az élvezetet szolgálja.


HIRDETÉSAz evolúcióbiológia kutatóinak soha sem esett nehezére megmagyarázni a férfiak orgazmusát, amit egyértelműen a szaporodás szolgálatába állítottak. Ezzel szemben a darwinista logikának máig nem sikerült napirendre térni a női orgazmus felett, az továbbra is rejtély maradt a számára.

Ugyanis a nők anélkül létesíthetnek szexuális kapcsolatot és eshetnek teherbe, hogy akár egyszer is megtapasztalnák az orgazmust. De akkor vajon milyen szerepet tölt be az evolúcióban?

(Tilly Losch – Joseph Cornell festménye 1935 körül)(Tilly Losch – Joseph Cornell festménye 1935 körül)


Téves elméletek

A probléma kapcsán az elmúlt négy évtizedben a szakértők a legkülönfélébb elméletekkel álltak elő, miszerint az orgazmus szexuális kapcsolatra – ezáltal a szaporodásra – ösztönzi a nőket, egy másik elmélet szerint az orgazmus miatt részesítik a nők előnyben az erősebb és egészségesebb férfiakat, ami megnöveli az utódok túlélési esélyét.

Új könyvében egy kutató igyekszik megcáfolni a korábbi teóriákat. Dr. Elisabeth Lloyd tudományfilozófus, az Indiana Egyetem biológusprofesszora szerint a női orgazmusnak az evolúció szempontjából semmiféle szerepe nincs, hanem csak úgy van – mondhatni a szórakozás kedvéért.

Dr. Lloyd úgy véli, a szexológusok, biológusok azért próbáltak körömszakadtáig fejlődéstani szerepet tulajdonítani a nők orgazmusának, mert a női szexualitást a férfi mintájára képzelték el, és meg voltak győződve, hogy minden egyes jellemvonás az evolúciót szolgáló alkalmazkodás eredménye.

A nők orgazmusáról alkotott téves teóriák azért terjedhettek el, mert a férfiak elvárásait tükrözték az általuk “normálisnak” kikiáltott női szexualitással kapcsolatban – állítja a kutató.


Orgazmus-mentes szaporodás

Dr. Lloyd elméletének középpontjába az a tény áll, hogy a nők szexuális kapcsolat során nem szükségszerűen jutnak el az orgazmushoz. Kutatásai során 74 év során vezetett 32 esettanulmányt elemzett, és a szexuális kontaktus alatti női orgazmus gyakoriságát vizsgálta.

Dr. Elisabeth Lloyd, az Indiana Egyetem biológusprofesszoraDr. Elisabeth Lloyd, az Indiana Egyetem biológusprofesszora


Ha szexuális együttlét során nem került sor a csikló ingerlésére, akkor a nők alig negyede jutott el orgazmusig az aktus során. 5-10%-uknak pedig sohasem volt orgazmusa, noha nagyrészük teherbe is esett – derült ki a felmérésekből.

Dr. Lloyd korábban szintén úgy vélte, hogy a csikló a szexuális izgalom szolgálatára fejlődött ki, ami aztán elvezett a szexuális kapcsolathoz és a szaporodáshoz. De most bebizonyosodott: mivel nem kapcsolódik sem a termékenységhez, sem a szaporodáshoz, az orgazmust nem lehet alkalmazkodásként értelmezni.


Megvizsgálni a férfi minőségét

Nem mindenki ért egyet az új elmélettel. Dr. Jon Alcock, az Arizona Állami Egyetem professzora vitatja Dr. Lloyd elméletét. Dr. Alcock továbbra is fenntartja a hipotézist, miszerint ha az orgazmus nem jelentkezik minden egyes szexuális együttlét során, az még nem jelenti, hogy nem egy alkalmazkodás eredménye.

Szerinte a nők arra használják az orgazmust, hogy öntudatlanul is felmérik vele az illető férfi “minőségét”, genetikai erőnlétét, hogy megfelelő apa válik-e belőle. Ilyen körülmények között nem várhatjuk, hogy minden egyes szexuális aktus orgazmushoz vezessen – teszi hozzá Dr. Alcock.


Káros nőkép

A nyugati kultúra tele van hamis képekkel a női szexualitásról, magyarázza Lloyd. Ezen felfogás szerint a nők számára az aktus folyamatos orgazmust jelent, és olyan gyönyörök megélését, amely ritka, talán a hétköznapi nők számára egyenesen lehetetlen.

Ha egy nőnek azt mondják, az a természetes, hogy minden egyes szeretkezéskor orgazmusa van és ez segít neki teherbe esni, akkor alsóbbrendűnek és abnormálisnak fogja érezni magát, ha ez nem következik be – véli a kutatónő.

Ha továbbra is fenntartjuk az evolucionista variánst, ez komoly szociális és személyes következményekkel járhat minden nő számára. Sőt, közvetve a férfiakra is – teszi hozzá a tudós.


Forrás: New York Times


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Hirtelen jött nyár...

Sajnálom, mert épp a kedvenc évszakom marad ki most már rendszeresen 64
Egyértelmű jele annak, hogy a globális felmelegedés egyre durvább 225
Legalább máris lehet kirándulni 24
Nagyon megvisel ez a hirtelen hőmérsékletváltozás 28
Részemről nem baj, fáztunk már eleget 68
Már fel sem tűnik 28

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS