• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 17:11 GMT +2, 2004. november 18.

összeállította Zágoni Bálint
ÉRZÉKMASSZÁZS
Az érintés művészete: lazítás és némi erotika


Masszírozhatunk pusztán lazító céllal is, ez bizalmas, bensőséges hangulatot ébreszt és megelégedettséget kelt. A masszázs nyilvánvaló (erotikus) fontosságáról annyit, hogy születéskor elsőként tapintással érzékeljük a külvilágot.


HIRDETÉS

Masszázs-fordulópontok

A masszírozás története mintegy ötezer évre nyúlik vissza. Kínában már i.e. 3000-ben megjelent egy könyv a masszázsról, ami különben ebben a kultúrában mindig is fontos szerepet játszott. Az ókori Görögországban Hippokratész foglalkozott a masszázs hatásaival, de ez a görögök sportolók életében is fontos szerepet töltött be, hisz az olimpiai játékokon a görög atlétákat mindig megmasszírozták verseny előtt.A XVI. században Lord Francis Bacon megállapította, hogy a masszázsnak vérkeringést serkentő hatása van, a 19. században pedig már számos orvosi intézetben kezelésként alkalmazták.A tapintás fontos: születéskor tapintás által lépünk először kapcsolatba a külvilággal, és az üvöltő kisgyermekek is egyből elhallgatnak a szülői simogatásra. Felnőttkorban a partner kölcsönös érintése szinte kizárólag a szexualitással kapcsolatos, viszont a nemi aktus egymagában nem pótolhatja a bensőséges szeretet érzését.

Az érzékiség egy kapcsolat egészséges voltának fenntartásához ugyanannyira szükséges, mint a szexualitás. A masszázsnak nem muszáj kötöttnek lennie. Közben mindenféle érintést kipróbálhatunk, vagy élvezhetjük az érintés okozta örömet. Egy kis ízelítő:


Nyak és fejmasszázs öt lépésben

Azok, akik naphosszat az irodában görnyednek, tudják, milyen érzés, amikor az ember nyaka vagy feje elmerevedik. A merevség néha görcsösödést is eredményezhet, ami megnehezíti a kellemetlen érzet megszüntetését, és a fejfájás oka is lehet.

Ezeknek a panaszoknak a csökkentésére alkalmas a nyakmasszázs. Fontos azonban, hogy ne masszírozzunk túl gyorsan és alaposan, és hogy a nyak elülső felén ne fejtsünk ki nyomást, mert az veszélyes lehet. Ilyenkor puha, simító mozdulatokat vessünk be.

1. Térdeljünk a partnerünk feje mögé. Kezünket csúsztassuk be partnerünk háta alá úgy, hogy párhuzamos helyzetben legyenek a gerincoszlop két oldalán. Ezután csúsztassuk kezünket egyenletes erővel a nyakig, így tágítva a nyakizmokat. Amikor a fejhez és ujjaink a nyakhoz érünk, hüvelykujjainkat helyezzük a fül fölé és lassan emeljük meg a gerincoszloppal egy vonalban fekvő nyakat.


2. Fordítsuk el a fejet oldalra és vegyük tenyerünkbe, miközben a nyakat az ujjainkkal fogjuk át. Nyújtsuk a nyakat oldalvást egészen a vállig, közben a másik vállat a szabad kezünkkel nyomjuk le. A nyomást lassan megszüntetve lazítsuk el az izmokat.

3. Simítsunk végig oldalt a nyakon és a váll mögötti izmon át lefelé, közben a hüvelykpárnánkkal fejtsünk ki nyomást. A lapockánál fordítsuk meg a hüvelykpárnát, puhán csúsztassuk végig kezünket a vállon és hátul a nyakon fölfelé. Ismételjük meg a mozdulatokat a nyak oldalt lefelé haladó izmaival.


4. A koponyaalap merevségét az ujjunk hegyével közvetlenül a csont alatt végzett körkörös mozdulatokkal oldjuk. A körkörös mozdulatokat a gerincoszlop végétől oldalt egészen a fülekig végezzük. A fogás legyen erőteljes, ám óvatos, a nyomást csak akkor erősítsük, ha érezzük, hogy az izmok ellazulnak.

5. A koponyaalaptól a koponyatetőig körkörös mozdulatokkal úgy masszírozzunk, mintha samponoznánk. Ezután fordítsuk át a másik oldalra partnerünk fejét és ismételjük meg az egészet a nyak és a fej másik oldalán. Befejezésül helyezzük a fejet kényelmesen és egyenletesen, a gerincoszlop meghosszabbításában az alátétre.


forrás: Nitya Lacroix könyve alapján thebodyworker.com
fotó: web, www.vitalitas.hu


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Szerinted ki nyeri meg az államfőválasztást?

Klaus Johannis 458
Viorica Dăncilă 57
Kelemen Hunor 868
Dan Barna 132
Mircea Diaconu 26
Theodor Paleologu 29
Fogalmam Sincs 45
Hát Ion Iliescu, ki más? 137
Teljesen mindegy 698

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS