• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 17:11 GMT +2, 2004. november 18.

összeállította Zágoni Bálint
ÉRZÉKMASSZÁZS
Az érintés művészete: lazítás és némi erotika


Masszírozhatunk pusztán lazító céllal is, ez bizalmas, bensőséges hangulatot ébreszt és megelégedettséget kelt. A masszázs nyilvánvaló (erotikus) fontosságáról annyit, hogy születéskor elsőként tapintással érzékeljük a külvilágot.


HIRDETÉS

Masszázs-fordulópontok

A masszírozás története mintegy ötezer évre nyúlik vissza. Kínában már i.e. 3000-ben megjelent egy könyv a masszázsról, ami különben ebben a kultúrában mindig is fontos szerepet játszott. Az ókori Görögországban Hippokratész foglalkozott a masszázs hatásaival, de ez a görögök sportolók életében is fontos szerepet töltött be, hisz az olimpiai játékokon a görög atlétákat mindig megmasszírozták verseny előtt.A XVI. században Lord Francis Bacon megállapította, hogy a masszázsnak vérkeringést serkentő hatása van, a 19. században pedig már számos orvosi intézetben kezelésként alkalmazták.A tapintás fontos: születéskor tapintás által lépünk először kapcsolatba a külvilággal, és az üvöltő kisgyermekek is egyből elhallgatnak a szülői simogatásra. Felnőttkorban a partner kölcsönös érintése szinte kizárólag a szexualitással kapcsolatos, viszont a nemi aktus egymagában nem pótolhatja a bensőséges szeretet érzését.

Az érzékiség egy kapcsolat egészséges voltának fenntartásához ugyanannyira szükséges, mint a szexualitás. A masszázsnak nem muszáj kötöttnek lennie. Közben mindenféle érintést kipróbálhatunk, vagy élvezhetjük az érintés okozta örömet. Egy kis ízelítő:


Nyak és fejmasszázs öt lépésben

Azok, akik naphosszat az irodában görnyednek, tudják, milyen érzés, amikor az ember nyaka vagy feje elmerevedik. A merevség néha görcsösödést is eredményezhet, ami megnehezíti a kellemetlen érzet megszüntetését, és a fejfájás oka is lehet.

Ezeknek a panaszoknak a csökkentésére alkalmas a nyakmasszázs. Fontos azonban, hogy ne masszírozzunk túl gyorsan és alaposan, és hogy a nyak elülső felén ne fejtsünk ki nyomást, mert az veszélyes lehet. Ilyenkor puha, simító mozdulatokat vessünk be.

1. Térdeljünk a partnerünk feje mögé. Kezünket csúsztassuk be partnerünk háta alá úgy, hogy párhuzamos helyzetben legyenek a gerincoszlop két oldalán. Ezután csúsztassuk kezünket egyenletes erővel a nyakig, így tágítva a nyakizmokat. Amikor a fejhez és ujjaink a nyakhoz érünk, hüvelykujjainkat helyezzük a fül fölé és lassan emeljük meg a gerincoszloppal egy vonalban fekvő nyakat.


2. Fordítsuk el a fejet oldalra és vegyük tenyerünkbe, miközben a nyakat az ujjainkkal fogjuk át. Nyújtsuk a nyakat oldalvást egészen a vállig, közben a másik vállat a szabad kezünkkel nyomjuk le. A nyomást lassan megszüntetve lazítsuk el az izmokat.

3. Simítsunk végig oldalt a nyakon és a váll mögötti izmon át lefelé, közben a hüvelykpárnánkkal fejtsünk ki nyomást. A lapockánál fordítsuk meg a hüvelykpárnát, puhán csúsztassuk végig kezünket a vállon és hátul a nyakon fölfelé. Ismételjük meg a mozdulatokat a nyak oldalt lefelé haladó izmaival.


4. A koponyaalap merevségét az ujjunk hegyével közvetlenül a csont alatt végzett körkörös mozdulatokkal oldjuk. A körkörös mozdulatokat a gerincoszlop végétől oldalt egészen a fülekig végezzük. A fogás legyen erőteljes, ám óvatos, a nyomást csak akkor erősítsük, ha érezzük, hogy az izmok ellazulnak.

5. A koponyaalaptól a koponyatetőig körkörös mozdulatokkal úgy masszírozzunk, mintha samponoznánk. Ezután fordítsuk át a másik oldalra partnerünk fejét és ismételjük meg az egészet a nyak és a fej másik oldalán. Befejezésül helyezzük a fejet kényelmesen és egyenletesen, a gerincoszlop meghosszabbításában az alátétre.


forrás: Nitya Lacroix könyve alapján thebodyworker.com
fotó: web, www.vitalitas.hu


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mi lesz az első, amit megteszel, ha végre lejár a járvány?

Megölelem a rég nem látott rokonokat, barátokat 690
Kirándulni megyek 330
Elrohanok a kocsmába a haverokkal 189
Habzsolni fogom a kulturális eseményeket 71
Felveszek egy szép ruhát és korzózok a főtéren 35
Veszek egy bérletet a konditerembe 37
Gyorsan megszervezek egy utazást valahova jó messzire 118
Korai még ezen gondolkodni 921
Valami egészen másra vágyom 249

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS