• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 11:29 GMT +2, 2004. június 16.

Carmen Anghel
"MICSODA IDŐK, MICSODA ERKÖLCSÖK"
A románok szerelmi élete


A 19. századik a házasságtörést, az élettársi viszonyt és a prostitúciót bűncselekménynek tartották a románok. Ennek ellenére Stefan cel Mare-tól kezdve, Drakulán keresztül a bojárfeleségekig elég gyakran űzték.


HIRDETÉS


Drakula szerelmei

„Szerelembe estek” – határozták meg hajdan azt a vegyi reakciót, amely során egy férfi és egy nő minden másról megfeledkezik. Az a nő, aki ugyan nem volt prostituált, viszont szenvedéllyel fonta lábait kedvese köré, a romlott asszony kategóriájába soroltatott. A házasság előtti szexet, a pénzért történő aktust, a gyermeknemzés nélküli, önmagáért való szeretkezést és a házasságtörést sem nézték jó szemmel, és törvénysértésnek bélyegezték.

Hol lehettet régen hozzájutni a szerelemhez? Mindenhol, de leginkább ott, ahol általában sok férfi gyűlt össze: a kocsmákban, a vásárokban, a kikötőkben, a fogadókban és a katonai táborokban.

Egy 15. századi levélben, amelyet a Braila-i bojárok küldtek Stefan cel Mare-nak, neheztelésüknek adtak hangot az uralkodó azon szándékáért, hogy védelmébe vegye „egy kurvának a gyermekét”, akinek az anyja „az országban tartotta az összes brailai halászt”. A krónikások is sokszor bírálták az uralkodót, mert sok ágyast tartott, valamint rengeteg törvénytelen gyermeke volt, akiket már képtelenség volt számon tartani.

Vlad Tepes, vagy ahogy a Nyugat ismeri, Drakula szerelmi életéről igencsak keveset tudunk. Legalább kétszer nősült, először egy bojár lányával, majd Mátyás király lánytestvérével, emellett még számos fattyút nemzett. Az első felesége, Mina asszony 1462-ben öngyilkos lett: leugrott a toronyból, miközben a törökök a várat ostromolták. A legendák szerint Drakula megölte az egyik szeretőjét, mert hűtlen volt hozzá.


Kivégzés a Kígyók Szigetén

Egy 16. századi dokumentum említést tesz egy pénzbírságról, amit a szexuális kihágások miatt róttak ki. Egy évszázaddal később a jelenség valószínűleg nagyobb méreteket ölthetett, mert Paul de Alep 1643-ban megemlíti, hogy Moldvában a könnyűvérű asszonyoknak levágják az orrát, oszlophoz kötözik őket, esetenként vízbe is fojtják őket.

Dobrúzsában, amely abban az időben török fennhatóság alatt állt, a házasságtörő asszonyokat elvitték a Kígyók Szigetére, kikötözték őket és hagyták, hogy a szúnyogok halálra csípjék őket.

Kísérletek is történtek a szabad szerelem, így a prostitúció visszaszorítására is. Az 1652-ben kelt törvény szövege szerint az örömlány felismerhető a hely alapján, ahol lakik, és a ruhák alapján, amiket hord. Ugyanakkor a házon belül történt házasságtörés esetére feljogosítja a férjet, hogy büntetlenül megölje a feleséget és annak szeretőjét.Dimitrie Cantemir az 1716-os Moldva leírásában megjegyzi, hogy a moldvai fiatalok szerint a szabad szerelem nem szégyen, sőt azzal dicsekednek, hogy még házasság előtt titokban vétkeztek.


Férjverés "természetellenes" pózért

A 18. században mégis virágzott a szerelem. Kedvező körülményt biztosítottak hozzá a gyakori háborúk, az idegen csapatok, amelyek átvonultak, vagy a román országrészekben állomásoztak. Például 1738. február 25-én, az orosz-osztrák-török háború idején Gheorghe, az egyik bukaresti külváros lakója el akart válni a feleségétől, Neagatól, mert az úgymond rosszul viselkedett, a tavalyi év folyamán gyakran felkereste a török tábort. Gheorghe tulajdonképpen azt szerette volna elmondani, hogy a felesége elkapta a szifiliszt.

Az anyák nevelése és a papok intelmei nyomán a feleségek csak a klasszikus szeretkezési pózt voltak hajlandó elfogadni: a nő a hátán fekszik, a férfi fölötte (ezt hívták a későbbiekben misszionárius póznak). Minden újítási ötletet a férj részéről gyanakvással fogadtak és visszautasítottak.

1783-ban Anastasia, a Szent Erzsébet nevű bukaresti külváros lakója, óriási botrányt csapott miután a férje arra kérte, hogy hátulról is csinálják. A visszautasítás mellet a férj ráadásul még egy verést is el kellet viseljen. Egy évvel később 1784-ben Zamfira, a Muscel megyei Calinesti-ről szintén bepanaszolta férjét, mert az természetellenes módon akart vele szeretkezni.


A hűtlen osztrák katonatiszt

A bojárfeleségek a 18. században legtöbbször kényszerházasságban sínylődtek, ezért gyakran fordultak vigaszért a ház vagy az uralkodói udvar szolgáihoz. Ezen kívül a katonai megszállás is nyalka tisztekkel kecsegtetett, akik könnyen lekörözték a nem túl karcsú, és ízléstelenül öltözött férjeiket. A tett színhelyén rajtakapott szeretőt viszont a dühös férj a szomszédokkal együtt verte meg, sőt akár börtönbe is zárták.

1789-ben hatalmas botrány rázta meg a román előkelőségek köreit: az udvari étekfogót, Raducan Filipescut nagy szégyen érte. Feleségét, akitől már három gyermeke született, behálózta egy osztrák tiszt. Nagy volt a szerelem: az asszony megszökött a szeretőjével és a vagyon egy részével. Néhány nap múlva azonban megtaláltak a szökevényt, aki a pénz egy részét már elköltötte a szerelmi fészekként használt fogadókban, a hősszerelmes tiszt pedig nyomtalanul eltűnt.

(folyt.köv.)

Forrás: Jurnalul National
Fotók: Cosmin Bumbut
Fordította: Gozner Gertrud


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Szerintetek mi lesz 2019-ben az év közéleti eseménye?

Egyelőre csak az RMDSZ februári kongresszusa foglalkoztat 14
Az európai parlamenti választások, mert tényleg sok múlik rajta 135
Az év végi államfőválasztás, mert biztos sokan pofára fognak esni 43
Fél évig Románia az EU soros elnöke, így minden, ami ehhez kapcsolódik 9
Március végére volt tervezve a Brexit, nem? 23
Idén is egy váratlan nemzetközi esemény viszi a prímet, például ha megbukik Trump 27
Hagyjatok már ezekkel, inkább mondjatok egy jó sorozatot, hogy túléljem a januárt! 51

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS