• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 09:36 GMT +2, 2004. június 4.

Szin Péter
SZÉPSÉGMUSTRÁN
Kicsoda az öt legbájosabb román topmodell?


Egy fotószeánszra gyűjtötte össze a külföldön befutott romániai modelleket a Class férfimagazin. Válogatásunk szerint az Armaninak, a Kenzónak, a Guccinak s más divatcégeknek dolgozó lányok közül öt hamisítatlan román szépség.


HIRDETÉS– Letisztult szépségek – állítja Románia nemzetközileg jegyzett női topmodelljeiről Rachad El Jisr, a Class című férfimagazin kiadó-főszerkesztője, egyben művészeti vezetője.

A megállapítás sallangmentes változatban annyit tesz, hogy akad tíz olyan kellemesen semleges arc a hazai modellügynökségek kollekciójában, akikre olasz és francia stúdiók is felfigyeltek – legalább egy divatfotó-összeállítás erejéig.

1. Veronica Pascu: szerintünk
<br />
ő a legeslegszebb1. Veronica Pascu: szerintünk
ő a legeslegszebb
22 éves, politológiát tanul,
<br />
Milánóban és Párizsban dolgozik22 éves, politológiát tanul,
Milánóban és Párizsban dolgozik


Típusok és típusválaszok

Nincs rajtuk semmi igazán különleges: fotóikat egy oldalra montázsolva a felületes szemlélőnek könnyen az a benyomása támad, hogy egy lány portfólióját látja. Meglepő továbbá, hogy a Class-nak nyilatkozva túlnyomó többségük azt nyilatkozta, a család és a barátok a legfontosabb az életükben.

Nem kizárt, hogy ezt a típusválaszt a menedzserük adta a szájukba. Tíz közül egyetlen lány vallja azt, hogy legfőbb vágya nagy névnek lenni a divatvilágban. Feminizmusnak, a saját lábon megélő, sikeres, jól kereső hölgy ideológiájának nyoma sincs nyilatkozataikban: pedig a gyakorlatban ők pont ezt az ideált valósítják meg.

2. Norina Sandra 21 éves, állator-
<br />
vosin tanul, Párizsban dolgozik2. Norina Sandra 21 éves, állator-
vosin tanul, Párizsban dolgozik
3. Ana Ditoiu 16 éves, Milánóban
<br />
fotóz többek között a Guccinak3. Ana Ditoiu 16 éves, Milánóban
fotóz többek között a Guccinak


Háromezer euró is lehet az órabér

A tizenhat-huszonhárom éves lányok többségét milániói, párizsi stúdiók fotózzák, többek között az Armani, a Byblos, a Kenzo, a Louis Vuitton, MaxMara stb. Három órányi munkájuk bére három és tízezer euró között mozog. Viszont ebből Olaszországban 70%-ot elvisz az adóhivatal, s különben is Eva Herzigova harmincezer eurót keres – panaszkodnak a lányok.

A bérszínvonalból ítélve a romániai modellek a nemzetközi szakma alsó-középmezőnyéhez tartoznak. Sikerük többek között annak is köszönhető, hogy a divatcégek – ilyen például az Armani – folyton-folyvást új arcokat keresnek. Márcsak azért is, mert a még viszonylag ismeretlen modell ugyanolyan tetszetős, mint a tegnapi befutó, ámde kevesebb a honoráriuma.

4. Alina Ferinceac 22 éves, földrajz 4. Alina Ferinceac 22 éves, földrajz
szakos, Hong Kongban is fotózszakos, Hong Kongban is fotóz


Miért csak tízen befutók?

– Szokás dicsekedni azzal, hogy a román nők szépek. Sajna, elég kevés olyan lány van, akinek az arca és teste egyaránt alkalmas a modellkedésre. A lányok többsége műveletlen, kilószámra fogyasztja a gyorskajálda-menüt, és 14-15 évesen már jócskán ráhízik a csípőre és a fenékre – rombol mítoszt Răzvan Stanciu, az Etiquette Models ügynöke.

Ezért a modellszakma szakértői állandóan a középiskolákat járják, az utcán, a villamosmegállóban vagy diszkókban szólítják le a magas, karcsú, szimmetrikus arcú és testalkatú lányokat. Tizennégy-tizenhat évesen már nemzetközi sikert is lehet aratni, feltéve, ha egy külföldi ügynökség felfigyel a kezdő modellre, és meghívja castingra.

5. Anamaria Popa 19 éves, őt
<br />
Németországban fedezték fel5. Anamaria Popa 19 éves, őt
Németországban fedezték fel
+1: Dana Dorobantu 22 éves,
<br />
Milánóban a Rococo arca volt+1: Dana Dorobantu 22 éves,
Milánóban a Rococo arca volt


Amikor a divatfotós odafagy

Néhány lány hónapokon keresztül csak ezekre a válogatásokra jár. Ha sikerül elérni, hogy a rendszerint több, mint kétezer jelentkező közül őket válassza valamelyik nevesebb stúdió, az már főnyeremény, de meg is van az ára.

Például azért, mert a nyári ruhamodelleket bemutató összeállításokat télen fotografálják. A Párizsban dolgozó Norina Sandra többek közt belement abba, hogy mínusz öt fokban fotózzák egy medencében. A fotósnak fagyott rá a keze a kamerára, a modell másnap kórházba került. Mi értelme van ennek?

– Nehéz megmondani – így Sandra. Ha azt veszem figyelembe, hogy őrület az egész, és visszautasítom a job-ot, egy másik lány azonnal elvállalta volna. És sose lehet tudni, nem kizárt, hogy pont egy ilyen fotókampány miatt leszel híres.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Szoktál mobilt használni vezetés közben?

Csak kihangosított beszélgetésre 213
Beszélni szoktam, de másra nem használom 27
Soha, mert nagyon veszélyesnek tartom 147
Nem, mert semmi nem lehet ennyire sürgős 73
Megesik, hogy igen, de csak ha a dugóban araszolok 50
Szoktam, de úgy érzem, tudom, hol a biztonsági határ 86
Előfordul időnként, de csak ha nagyon muszáj 129
Nem szívesen válaszolok erre a kérdésre 20

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS