• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 09:36 GMT +2, 2004. június 4.

Szin Péter
SZÉPSÉGMUSTRÁN
Kicsoda az öt legbájosabb román topmodell?


Egy fotószeánszra gyűjtötte össze a külföldön befutott romániai modelleket a Class férfimagazin. Válogatásunk szerint az Armaninak, a Kenzónak, a Guccinak s más divatcégeknek dolgozó lányok közül öt hamisítatlan román szépség.


HIRDETÉS– Letisztult szépségek – állítja Románia nemzetközileg jegyzett női topmodelljeiről Rachad El Jisr, a Class című férfimagazin kiadó-főszerkesztője, egyben művészeti vezetője.

A megállapítás sallangmentes változatban annyit tesz, hogy akad tíz olyan kellemesen semleges arc a hazai modellügynökségek kollekciójában, akikre olasz és francia stúdiók is felfigyeltek – legalább egy divatfotó-összeállítás erejéig.

1. Veronica Pascu: szerintünk
<br />
ő a legeslegszebb1. Veronica Pascu: szerintünk
ő a legeslegszebb
22 éves, politológiát tanul,
<br />
Milánóban és Párizsban dolgozik22 éves, politológiát tanul,
Milánóban és Párizsban dolgozik


Típusok és típusválaszok

Nincs rajtuk semmi igazán különleges: fotóikat egy oldalra montázsolva a felületes szemlélőnek könnyen az a benyomása támad, hogy egy lány portfólióját látja. Meglepő továbbá, hogy a Class-nak nyilatkozva túlnyomó többségük azt nyilatkozta, a család és a barátok a legfontosabb az életükben.

Nem kizárt, hogy ezt a típusválaszt a menedzserük adta a szájukba. Tíz közül egyetlen lány vallja azt, hogy legfőbb vágya nagy névnek lenni a divatvilágban. Feminizmusnak, a saját lábon megélő, sikeres, jól kereső hölgy ideológiájának nyoma sincs nyilatkozataikban: pedig a gyakorlatban ők pont ezt az ideált valósítják meg.

2. Norina Sandra 21 éves, állator-
<br />
vosin tanul, Párizsban dolgozik2. Norina Sandra 21 éves, állator-
vosin tanul, Párizsban dolgozik
3. Ana Ditoiu 16 éves, Milánóban
<br />
fotóz többek között a Guccinak3. Ana Ditoiu 16 éves, Milánóban
fotóz többek között a Guccinak


Háromezer euró is lehet az órabér

A tizenhat-huszonhárom éves lányok többségét milániói, párizsi stúdiók fotózzák, többek között az Armani, a Byblos, a Kenzo, a Louis Vuitton, MaxMara stb. Három órányi munkájuk bére három és tízezer euró között mozog. Viszont ebből Olaszországban 70%-ot elvisz az adóhivatal, s különben is Eva Herzigova harmincezer eurót keres – panaszkodnak a lányok.

A bérszínvonalból ítélve a romániai modellek a nemzetközi szakma alsó-középmezőnyéhez tartoznak. Sikerük többek között annak is köszönhető, hogy a divatcégek – ilyen például az Armani – folyton-folyvást új arcokat keresnek. Márcsak azért is, mert a még viszonylag ismeretlen modell ugyanolyan tetszetős, mint a tegnapi befutó, ámde kevesebb a honoráriuma.

4. Alina Ferinceac 22 éves, földrajz 4. Alina Ferinceac 22 éves, földrajz
szakos, Hong Kongban is fotózszakos, Hong Kongban is fotóz


Miért csak tízen befutók?

– Szokás dicsekedni azzal, hogy a román nők szépek. Sajna, elég kevés olyan lány van, akinek az arca és teste egyaránt alkalmas a modellkedésre. A lányok többsége műveletlen, kilószámra fogyasztja a gyorskajálda-menüt, és 14-15 évesen már jócskán ráhízik a csípőre és a fenékre – rombol mítoszt Răzvan Stanciu, az Etiquette Models ügynöke.

Ezért a modellszakma szakértői állandóan a középiskolákat járják, az utcán, a villamosmegállóban vagy diszkókban szólítják le a magas, karcsú, szimmetrikus arcú és testalkatú lányokat. Tizennégy-tizenhat évesen már nemzetközi sikert is lehet aratni, feltéve, ha egy külföldi ügynökség felfigyel a kezdő modellre, és meghívja castingra.

5. Anamaria Popa 19 éves, őt
<br />
Németországban fedezték fel5. Anamaria Popa 19 éves, őt
Németországban fedezték fel
+1: Dana Dorobantu 22 éves,
<br />
Milánóban a Rococo arca volt+1: Dana Dorobantu 22 éves,
Milánóban a Rococo arca volt


Amikor a divatfotós odafagy

Néhány lány hónapokon keresztül csak ezekre a válogatásokra jár. Ha sikerül elérni, hogy a rendszerint több, mint kétezer jelentkező közül őket válassza valamelyik nevesebb stúdió, az már főnyeremény, de meg is van az ára.

Például azért, mert a nyári ruhamodelleket bemutató összeállításokat télen fotografálják. A Párizsban dolgozó Norina Sandra többek közt belement abba, hogy mínusz öt fokban fotózzák egy medencében. A fotósnak fagyott rá a keze a kamerára, a modell másnap kórházba került. Mi értelme van ennek?

– Nehéz megmondani – így Sandra. Ha azt veszem figyelembe, hogy őrület az egész, és visszautasítom a job-ot, egy másik lány azonnal elvállalta volna. És sose lehet tudni, nem kizárt, hogy pont egy ilyen fotókampány miatt leszel híres.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Európai főügyész lesz Kövesi?

Igen, mert példát akarnak vele statuálni 43
Nem, bár szerintem ő kellene legyen 4
Igen, mert jó szakember 89
Nem, mert szakmailag nem alkalmas 4
Igen, bár nem érdemelte ki 10
Nem, mert erkölcsileg nem alkalmas 27
Igen, mert az EP is őt támogatja 8
Fogalmam sincs 24

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS