• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 17:13 GMT +2, 2004. április 28.

Eric Schlosser
AMERIKAI PORNÓSZTORI
Párhuzamos világ: a pornó-Hollywood forgat, de alig veszik észre


A nemi betegségek foglalkozási ártalomnak számítanak, egy színésznő egy-két év alatt kikopik, a sztárok fizetésük javát sztriptíz-klubokban keresik – a szexipar Kaliforniában nyárspolgári lakónegyedekben virul.


HIRDETÉS


A dél-kaliforniai San Fernando völgyben – a Universal és a Warner mellett – párhuzamos univerzumként virul a pornó-ipar nyárspolgári lakónegyedekben épült stúdiókkal, saját tehetség-kutató ügynökségekkel, sztárokkal, rajongókkal és filmkritikusokkal.

Az Egyesült Államokban készülő pornó-filmek háromnegyede itt készül – bár a pálmafákkal, családi házakkal és gyors-éttermekkel teletűzdelt környezetet szemlélve senki nem gondolná, hogy itt a világ pornó-fővárosa.

Kevesen sejtik, hogy miért érkezik annyi fiatal nő és férfi egy-egy semmitmondó épületbe: még a folyosókon sem találni semmit, ami szexre utalna – azonban zárt ajtók mögött színész-aspiránsokat vetkőztetnek a producerek és rendezők. Az üzlet diszkrét mivoltára az is jó példa, hogy egyes cégek high-tech berendezéseiken egyházak és a kormány számára is másolnak videóanyagokat.

A pornófilm-üzlet egyik toplistás cége, a Vivid Video a California állambeli Van Nuys-ban székel. A várost anno azzal a mottóval avatták, hogy "az a város, mely jól indult", és imidzse az ott lakó nyárspolgárok erkölcseihez hasonlóan makulátlannak tűnik. Csakhogy


arról az idegenvezető mindig hallgat,

hogy a Great Western Litho nyomda, mely a pornó-kazetták borítóit nyomja, a Hewlett-Packarddal és az Anheuser-Busch-al együtt a város legnagyobb alkalmazója. Azt sem igazán szeretik emlegetni, hogy a régió egyik legnagyobb exportcikke a szex.

Steven Hirsch, a Vivid alapítója és igazgatója semmivel nem különbözik egy hollywoodi döntéshozótól: brandekről, licensz-díjakról és eladásokról beszél. 1984-ben, 23 éves korában alapította a cégét, miután úgy gondolta, hogy a pornófilmek úgy hasonlítanak egymáshoz, mint egyik tojás a másikhoz.

Úgyhogy exkluzív szerződéseket kötött a színésznőkkel, sztárokat faragott belőlük, és olyan filmekben játszatta őket, melyeket párok is megnéznek, mivel van bennük párbeszéd és némi cselekmény – elképzelése sikeresnek bizonyult. Ahhoz, hogy a megrendeléseknek eleget tudjanak tenni, a Vividnél nyolc pornófilmet forgatnak havonta, átlag 80 000 dolláros büdzsével. Hirsch


nagy gépezethez hasonlítja cégét,

melyben a logisztikai-szervezési malőrök megszokottak: a forgatókönyvek állandóan késnek, a színészek nem jelennek meg a forgatásokon. Itt folyamatosan szükség van új arcokra, és ritka az a színésznő, mely nem "kopik el" egy-két év alatt. Egyeseket exhibicionizmusuk ösztönöz a filmekben való szereplésre, másokat a pénz.

Utóbbiak általában okos befektetésekkel gazdagon kerülnek ki a pornó-iparból, de olyanok is vannak, akik a kábítószerre költik fizetésüket. A fizetések nagyban függnek a színész "frisseségétől" – vagyis az éppen debütáló nőknek jóval többet fizetnek, mint egy "veteránnak". Ugyanúgy, mint Hollywoodban, a legfiatalabb, éppen nagykorúvá lett korosztály a legkapósabb.Az igazán nagy sztárok évente 80-100.000 dollárt keresnek körülbelül 20 jelenetért és egy tucat személyes megjelenésért. Azonban ez csak 10-15 szerencsésnek adatik meg. Más, kapós nevű színésznők körülbelül 1000 dollárt keresnek egy jelenetért, egy B-kategóriás lány azonban 300 dollárért dolgozik. Csakhogy


jelenleg több aspiráns van, mint szerep,

így nem ritka, hogy egyesek 150 dollárért is elvállalnak egy-egy jelenetet. A férfiak inkább csak kellékként szerepelnek a filmekben, és emiatt sokkal kevesebbet keresnek, bár karrierjük általában hosszabb. Ők leginkább a pezsgő és változatos nemi élet reményében jelentkeznek, és rendszerint potenciájuk függvényében kapnak szerepet.

Köztük nagyon kevés sztár akad – körülbelül egy tucat – de egyesek több, mint 1000 filmben játszottak. A pornó-színészek szakszervezetét eddig nem sikerült megalakítani, a színészek és producerek közti szóbeli megállapodásokat gyakran megszegi mindkét fél. A fizetések néha elmaradnak, és – lévén hogy munkájuk illegális – a kárvallott színészek nem fordulhatnak bírósághoz.


A nemi betegségek foglalkozási ártalomnak számítanak


– a minden hónapban elvégzett AIDS-teszt most már kötelező, bár a forgatásokon gumióvszert csak legritkább esetben használnak. A Nina Hartley néven ismert pornó-sztár több, mint tíz évvel ezelőtt forgatta első filmjét, jelenleg a 300.-nál tart. Nina adikális feministának tartja magát, és az utóbbi 14 évben férjével, illetve egy nővel él boldog családi életet.

Szerinte a szex-ipar jelenleg eldobható termékeket gyárt, és ez az emberek szextől való félelmét tükrözi: bármennyire meglepő, de a pornó-üzlet nagymenőinek szexuális élete a lehető legkonzervatívabb.

Hartley aránylag keveset szerepel filmekben: inkább sztriptíz-klubokban lép fel heti 4-6 alkalommal, akkora gázsiért, mely mellett a filmekkel keresett pénz eltörpül: egyheti fellépéssel 15-20 000 dollárt keres. A pornóiparnak 80-as évekbeli "nagy kiugrása" együttjárt a sztriptíz-klubok elszaporodásával.

A filmek kiváló reklám-lehetőséget biztosítanak a show-görlöknek. Jelenleg egy-egy sztriptíz-táncosnő fizetése filmekben szerzett babérjai szerint váltakozik. Mára már minden show-görl pornó-filmekben dobbantana – a régebbi szokás szerint a sztriptíz-táncosok a pornó-színészeket mélységesen megvetették.

folytatjuk


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Milyen témákról olvasnál többet idén a Transindexen?

Belpolitikai helyzet 85
Magyarországi politika 21
Világpolitika 58
Környezetvédelem 46
Erdélyi helyi hírek, információk 411
Gazdaság 27
Életmód, pszichológia 43
Filmek, zene, könyvek, színház... - legyen több kultúra! 100
Sport 20
Valami könnyedebb, elegem van a közéletből! 33
Fogalmam sincs 12

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS