• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 19:06 GMT +2, 2003. február 25.

Sipos Zoltán
MIORITIKUS PORNÓ
A pajta a menõ, a méret nem számít


A külföldön alapos pornófilmes tapasztalatot szerzett kolozsvári producer hazatér és hazai színészekkel, itthon szeretne forgatni. Beszélgetés Nagy Zoltánnal a pornósztárokról, a szex-üzletrõl és az óvónõkrõl.


HIRDETÉS


– Jellemezd kérlek egy pár szóban a romániai viszonyulást a szexhez!

N.Z.: Hatalmas a szex-kereslet Romániában – a lapokat úgyszólván csak úgy lehet eladni, ha megjelenik bennük egy meztelen lány, egy szex-hír. A gond csak akkor támad, amikor fel kell tenni a pontot az i-re: szinte senki nem mer levetkõzni a kamera elõtt. Hiányzik a kultúra – ez leginkább a férfiakra jellemzõ: szerintük egy éjszakai mulatókban táncoló lányok mind prostituáltak, ezért lenézik õket. Nálunk ilyen klubokba az egyetemisták járnak, akiknek nincsen pénzük, meg az alvilág, akik nem úgy viselkednek, ahogy kellene.


– Rendszeresen megjelennek az újságban hirdetéseid, hogy pornófilm-színészeket keresel. Mi az, amire egy jelentkezõnél felfigyelsz?

A hirdetésben az áll, hogy tiszta, pedáns személyeket keresek, nem számít, ha telt vagy sovány -- nyilván adottságai is kell legyenek ehhez. Egy férfi elsõsorban potens kell legyen, a méret nem fontos. Természetesen kell mozogjon a kamera elõtt, az átlagosnál jobban kell szeretnie a nõket és a szexet. Fantáziája legyen egy kissé perverz legyen, olyan nõkkel is le kell tudnia feküdni, akik nem tetszenek neki, és pontosan úgy kell bánjon velük, mintha élete nagy szerelmével szexelne.

Nem szabad belekeverni 
<br />
az alvilágot az üzletbe.Nem szabad belekeverni
az alvilágot az üzletbe.
Ezt csak akkor lehet csinálni, ha a szex a színész vérében van. Nagyon sok férfi keresett meg, akik mind potensek voltak, de nem volt meg bennük az, ami kell: nagyon idétlenül nyúltak a nõkhöz, ahogy elindult a forgatás, lefagytak. Férfiakkal nehezebb forgatni, mert egy férfinak elõször is erekcióba kell jönnie, és azt tartania is kell még akkor is, ha közben megállunk és újraforgatjuk a jelenetet. Ebbe aztán belejátszik a megszokás is – egy tapasztal színészt már nem tud felizgatni akárki. Ilyenkor különbözõ injekciókhoz kell folyamodni. Nõk esetében ez sokkal könnyebb – hátára fekszik, vagy oldalra, kifordul a szeme, megjátssza az orgazmust, és kész.


– Kik jelentkeztek a hirdetésre?

Az elején nagyon meglepett a társaság, amely jelentkezett – mind olyan helyzetben voltak, hogy nem volt pénzük telefonra meg buszjegyre, és azt mondták, hogy ennyi és ennyi pénzért bármit megcsinálnak. Olyan emberekkel, akik kizárólag csak a pénzért csinálják, nem lehet dolgozni. Késõbb aztán olyan emberek is kezdtek jelentkezni, akik tiszták, elegánsak, polgári foglalkozással rendelkeznek. Én nem gyönyörû, ideális méretekkel rendelkezõ férfiakat és nõket keresek, hanem átlagos személyeket, az utca emberét szeretném szerepeltetni: jöhet a nagy fenék, egy kis pocak, esetleg túl sovány is lehet – ma az ilyen kis amatõrfilmes beütések mennek külföldön.


– Mi az, amiben egy pornósztár különb egy félprofi színésznél?

Pornósztár az, aki nagyon jól játszik, egyedül le tud vezényelni akár több filmet is párhuzamosan, és nincsen szüksége több hétnyi pihenésre egy-egy forgatás után. Nem attól pornósztár valaki, hogy hatalmas a nemi szerve, hanem hogy nagyon ügyes, nagyon természetesen mozog a kamera elõtt. 4-500 film után már mindegy, hogy a csaj szõke vagy barna, dundi vagy sovány, ugyanolyan profik mindenkivel. Könnyû velük dolgozni, és így sokkal jobban is fizetik õket: egy gázsi naponta akár 5-600 dollár is lehet, nõk esetében ez felmehet 800 dollárra is.


– Miért keresnek a nõk többet, ha a férfiak "viszik" a filmet?

Azért, mert nõk sokkal kevesebben vannak, mint a férfiak. Engem naponta felhív öt-hat férfi, és csak két-háromnaponta telefonál egy nõ.


--Volt olyan színész, aki anonim akart maradni, nehogy gondjai támadjanak a hétköznapi életben?

Persze, volt olyan, aki nem akarta, hogy a család megtudja, dehát arra nagyon kevés az esély, hogy tíz év múlva valaki meglát, és ujjal mutat rád, hogy õ volt az, aki ebben és ebben a filmben játszott. Annyira gyorsan pörög a világon minden, hogy az emberek azonnal el is felejtenek mindent, amit látnak vagy olvasnak.


– Mikor szokás nyugdíjba menni a pornószínész-szakmában?

Miután egy csomó pénzt kerestek. Ilyenkor az ember vált – producer vagy rendezõ lesz, esetleg nyit egy szex-shopot vagy sztriptíz-bárt, általában megházasodik, vidékre vagy külföldre költözik.


– Dolgoznak házas színészek is? A szerelem mennyire befolyásolja a munkát?

Nem nagyon lehet ebben a szakmában házasodni. Amikor a színészek megházasodnak, általában abba is hagyják a filmezést. Volt olyan, hogy egy lány megismerkedett egy pornószínésszel, és megkérte, hogy többet ne filmezzen, a srác pedig abbahagyta a munkát. A szabály azonban az, hogy otthon szerelmeskedünk, forgatáson pedig szexelünk.


– Mi a különbség egy pornófilm-színész, striptíz-táncosnõ és egy prostituált között?

Hatalmas a különbség: a félreértés abból adódhat, hogy a "pornográfia" szó görög jelentése a prostituáltakról való írás. A prostituált pénzért eladja a testét és mindegy neki a szex minõsége. A pornófilmes is pénzért dolgozik, de a szexet mûvészi tökélyre próbálja fejleszteni. Munkája inkább a színészére hasonlít – nagyon gyakran meg kell ismételni egy jelenetet, ha nem megy, akkor más jelenetet forgatnak. A "pornó" kifejezéshez nagyon sok negatív értelmû dolgot asszociálnak – én ezt inkább explicit tartalmú filmnek nevezném.


– Mi az a stílus, amire esküszöl?

Romániában nem tudják 
<br />
feltenni a pontot az i-reRomániában nem tudják
feltenni a pontot az i-re
A filmeket nagyon könnyû eltervezni és megcsinálni – de sokkal nehezebb eladni. Az én filmjeim rövid, 25-30 perces kis erotikus sztorik -- szerintem külföldön ezt lehet jól eladni. Jelenleg francia piacra dolgozok – õket a szex érdekli, nem pedig a légkör, a sztori vagy a lokáció. Nyugaton már unják az olyan filmeket, ahol valaki belép egy irodába, és a szilikonmellû luxus-titkárnõ kefél vele egyet, aztán következik az igazgató, a végén pedig mindenki. Egy ilyen film eltart vagy egy órát, és van benne 3-4 nõ, akik tökéletesen egyformák: megnézed az elejét, a közepét és a végét, ugyanazt látod. Nem tudom, hogy jártál-e már olyan irodában, ahol ez megtörtént…

Az viszont már mindenkivel elõfordult, hogy a buszmegállóban egy miniszoknyás csaj diszkréten széttette a lábát. Az emberek inkább arra kíváncsiak, hogy hogyan szexel egy bolti elárusítónõ, egy tanárnõ vagy egy hivatalnok. Minden filmemnek van pár perces eleje, ahonnan kiderül, hogy a szereplõ mit is csinál a valós életben, és ez megfogja a nézõt: vajon milyen lehet egy óvónõ vagy egy postás bácsi? Ez van körülöttünk, ez az érdekes.


– Mondtad, hogy a franciákat érdekli a román pornófilm. Milyennek kell lennie egy román pornófilmnek?

Legyen egy picit rusztikus: helyszínként egy fáskamra vagy egy pajta a menõ, a csajok pedig egy picit falusiasak, szõrösek, tenyeres-talpasak kell legyenek.


– Hogyan vágtál bele ebbe az üzletbe?

Kilenc-tíz évvel ezelõtt nagyon sokat jártam Magyarországon, és ott láttam egy peep-show-t. Nagyon érdekesnek tûnt, Romániában ilyen még nem volt, úgyhogy 95-ben csináltam egy ilyet itthon. Reggel 10-tól este 8-ig mûködött, és ez egy picit sokkolta az embereket, mert hozzá voltak szokva, hogy a szexet az éjszakai élettel asszociálják. Csak üditõitalokat és kávét szolgáltunk fel, a kliensek bementek a kabinba, megnézték a csajt, maszturbáltak, és mentek tovább melózni vagy haza. Nagyon vigyáztam arra, hogy az egész kulturáltan legyen megoldva: volt papírszalvéta meg egy kis szemetesvödör. A lányok is kezdtek ráharapni, látták, hogy ez nem prostitúció. Aztán csináltam egy élõ erotikus mûsort leszbikus lányokkal, ami ezelõtt hét évvel Romániában eléggé durva dolog volt. Közben elmentem Magyarországra dolgozni – ott, illetve Csehországban forgattam pornófilmeket -- és rábíztam az egészet egy olyan valakire, aki belekeverte az alvilágot az üzletbe: egymást érték a veszekedések, és az egésznek vége lett.

Most is van két sztriptízcsoportom – egy fiú- meg egy lánycsoport – és abból látszik, hogy mennyire nem tudnak az emberek kulturáltan szórakozni, hogy fellépés elõtt mindig megkér a tulaj, hogy aztán ne legyen nagyon durva a mûsor: a lányok ne vetkõzzenek le pucérra, vagy ne szimulálják a szexet. Mindezt akkor, amikor nyugatabbra teljesen elfogadott dolog az élõ szex. Itt pedig még a szimuláláson is megbotránkoznak…


– Mennyibe kerül egy fellépés?

Minimum 250 dollár, de ez felmehet 400-ra -- attól függ, hogy milyen hosszú, vagy milyen "extrák" vannak benne.


– Házas vagy?

Az emberek azt gondolják, hogy egy õrült szexmániás vagyok – ez nem igaz, teljesen normális vagyok, öt éve van egy barátnõm, akivel van egy kislányunk. Az elején persze nehéz volt megszokni a forgatásokat, de most már nem a meztelen lányt, hanem kizárólag az üzletet látom. Nem akarom a lányokat futtatni, nem foglalkozom élõhús-kereskedelemmel, nem csinálok semmit, ami a törvénybe ütközik. Tartom a kapcsolatot a rendõrséggel, ahol mindent átnéztek, és mikor látták, hogy nem jött reklamáció, zöld utat kaptam. Van könyvelõm, adót fizetek, mint minden más cég – úgy szeretnék Romániában filmet forgatni, és kazettákat forgalmazni, hogy ne zavarjon senkit.


– Milyen filmet forgatsz most?

A mostani filmem francia megrendelésre készítem – egy kicsit olyan lesz, mint egy dokumentumfilm: egy részét az utcán forgatjuk, megmutatjuk a romániai csajokat, aztán lemegyünk egy pár éjszakai mulatóba, ahol szexuális életükrõl kérdezzük a fiatalokat, a végén pedig következik egy-két szoft-pornó jelenet. A franciák nem a luxus-környezetre kíváncsiak, hanem hogy legyen minél több és változatosabb szereplõ legyen a filmben: magas, kövér, kopasz, szõrös. Ezenkívül pedig nagyon fontos szempont a minõség. Ha én egy száztíz kilós csajjal és egy törpével forgatok filmet, azt csak külföldön tudom eladni -- Romániában egyáltalán nem érdeklõdnek a szex változatosabb formái iránt, itt még mindig a szõke, egyforma, szilikonmellû csajok mennek.Feri, a reménybeli 
<br />
pornószínészFeri, a reménybeli
pornószínész
Nagy Zoltán kérésünkre interjúra ajánlotta egyik színészét, Ferit, aki bevallotta, hogy még soha nem forgatott, csak egy fotózása volt eddig -- de nagyon komolyan gondolja a pornófilm-színészkedést egyrészt anyagi megfontolásokból, másrészt egyszerûen tetszene neki. A szülõknek sincs semmi kifogásuk a filmezés ellen, és a barátnõjével sem volt eddig probléma emiatt -- a haverek pedig egyenesen irigylik munkájáért. Arra a kérdésre, hogy mennyit fizettek neki a fotózásért, azt mondta, hogy pénzt eddig nem kapott.

Beszámolója szerint a fotózás eléggé fura volt: a fotóson kívül egy csomó sajtó-fotós volt jelen, és nagyokat röhögtek, amikor minden "bemelegítés" nélkül levetkõztek, és úgy kellett tenniülk, mintha szexelnének -- csak hirtelen nem tudták, hogyan fogjanak hozzá. Szerencsére nem volt kötelezõ az erekció. Amúgy a forgatás nem új dolog számára, hiszen a monostori amatõr akciófilmben, a 2000-ben készült Cartier (A negyed)-ben is játszott.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mi a fontos Önnek egy vitában?

Hogy kiderüljön, kinek van igaza. 5
Hogy megtudjuk, mi az igazság. 48
Hogy mindenkinek meghallgassuk és figyelembe vegyük a véleményét. 47
Hogy megnyerjem. 14
Hogy találjunk egy kompromisszumos megoldást. 31
Hogy lehetőleg senkit se sértsünk meg. 2
Értelmetlennek tartom a vitákat és ezért nem vitázom. 6

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS