• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 14:53 GMT +2, 2010. szeptember 13.

G.G.
CSALFÁK ÉS ÉRETLENEK
Hosszú az út az ágyból az oltár elé?


Kialakulhat-e az egyéjszakás kalandokból hosszútávú kapcsolat – ez a kérdés már a kutatókat sem hagyja nyugodni.


HIRDETÉSAz Iowa-i Egyetem egyik friss felmérése szerint ez nem lehetetlen: az egyéjszakásnak indult gyönyörszerzésnek is komoly esélye van rá, hogy elkötelezett, hosszú távú kapcsolattá változzon.

A tanulmány szerint ugyan kielégítőbb párkapcsolatban élnek azok, akik még az elején több időt szántak a másik fél megismerésére, de az igaz szerelem azokat sem kerüli el, akik már az első randin az ágyban találták magukat.

Anthony Paik, az egyetem szociológusa arra az eredményre jutott, hogy átlagban a kapcsolat minősége továbbra is jobb azoknál a pároknál, akik inkább elhalasztották az első együttlétet, amíg komolyra nem fordult a kapcsolat, mint azoknál, akik a pillanat hevében szexszel vágtak bele az ismerkedésbe. A kutatók ezt a vetületet azonban nem is az elhamarkodott szex számlájára írják, hanem az alanyok csalfaságával magyarázzák: akik egyszer könnyebben belementek egy ilyen kalandba,


azok valószínűleg legközelebb is elcsábulnak,

még ha kapcsolatban is élnek. Ezt tovább fokozza a korábbi szexuális partnerek száma is: vagyis minél többen voltak, annál valószínűbb, hogy az illető inkább rövid távú, alkalmi kapcsolatokat keres, és kevésbé motivált arra, hogy tartósakat alakítson ki.

A Social Science Research lapban megjelent tanulmányban 650 heteroszexuális felnőtt nyilatkozott kapcsolataik szexuális vetületeiről. A résztvevők arra is választ kellett adjanak, hogy mennyire szeretik jelenlegi partnerüket, hogyan képzelik el a kapcsolat jövőjét, és miben változna meg az életük, ha megszakadna ez a kötelék.

Paik szerint a felmérés egyik érdekes eredménye, hogy a megkérdezett személyek többsége anélkül is randevúzik, hogy érdekelt lenne egy komoly szerelmi viszony kialakításában. Ezáltal egy csoportba kerülnek mindkét oldal játékosai, és lehetetlen határozottan elkülöníteni, hogy kik azok, akik komolyan gondolják egy kapcsolat felépítését, és kik elégednek meg az alkalmi szexuális együttlétekkel.

Mivel az „egyéjszakás kalandoknál” a szex hangsúlyosabb szerepet kap a kapcsolat kezdeténél, ezért mindkét fél alacsonyabb elvárásokkal lép bele a viszonyba. A közfelfogás mindig is inkább az volt ebben a kérdésben, hogy aki komoly kapcsolatra vágyik, messzire kerülje el az egyéjszakás kalandokat, mert például a férfiak könnyen úgy könyvelhetik el az illető hölgyet, mint aki csak erre alkalmas.

Más szerzők szerint is kialakulhat azonban ilyen körülmények között is tartós kapcsolat, ez egyedül


a partnerek mentális érettségi szintjétől függ.

Véleményük szerint többnyire az éretlen férfiak jellemzője, hogy komolytalannak tartják azt a nőt, aki már az első éjszaka hajlandó az ágyukba bújni. A valóban felnőtt férfiak – állításuk szerint – már nem így gondolkodnak, hanem felteszik magukban a kérdést, van-e ennek a kapcsolatnak jövője? És ha a szex az illető hölggyel eleve nem volt egy túl felemelő élmény, akkor a kapcsolat úgysem folytatódik, függetlenül attól, hogy az első éjszakán vagy később történt meg az aktus.


Az egyéjszakás kalandok, amint a nevük is jelzi, egy-kettő véget érnek, és ezen nincs mit siránkoznia egyik félnek sem. Ha viszont valaki közben azt érezné, hogy a partnere megérintette, és el tudná képzelni a folytatást, adhat még egy esélyt magának azzal, hogy kipuhatolja a másik fél szándékait. Ezzel ugyan felrúgja az egyéjszakás kalandok szabályait, azonban egy kialakuló kapcsolat esélye megéri a kockázatot. A kutatók tanácsa, hogy ebben az esetben a legtisztább egyenesen feltenni a kérdést a partnernek, miszerint szeretné-e folytatni a viszonyt. A közös folytatásban akkor lehet leginkább bízni, ha konkrét időpont megbeszélés is elhangzik a randevú kapcsán,


a „majd felhívlak”-ot tényleg senki sem gondolja komolyan

– állítják a szakértők. Az egyéjszakás kaland tehát nem zárja ki egy romantikus kapcsolat kezdetét, azonban a szakemberek figyelmeztetnek, hogy idegennel aludni olyan, mint a szerencsejáték: akár a főnyereményt is megüthetjük. Amit azonban erre felteszünk, az a szívünk, és amennyiben nem védekezünk, az egészségünk – és bizonyos szempontból a jó hírünk. Ha olyanok vagyunk, akik az igaz szerelmet keresik, biztosan többet fogunk csalódni, mintha elkerülnénk ezeket a helyzeteket.


  • Megosztás:
HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

4. bollha
2010 szeptember 14 14:05 Replikázok

Szittyamarko, te - az eddigi hozzaszolasaid alapjan - meg egyejszakasra se kellenel, nemhogy megadjam a telefonszamomat :)). Igazad van, veled tenyleg nagyon kicsi a valoszinusege...

3. szittyamarko
2010 szeptember 13 18:54 Replikázok

Nagyon-nagyon kicsi a valószínűsége...

2. szingli
2010 szeptember 13 15:24 Replikázok

Apropó majd felhívlak: azt hiszem, sosem volt kínosabb telefonbeszélgetésben részem, amikor egy egyéjszakást valóban felhívtam. Kb. ilyen volt:

- Szia.
- Öööö, szia.
- Öööö, hogy vagy?
- Háát... Öööö.
- Igen?
- Öööö...
Csend. Pár másodperc, de végtelennek tűnik.
- Najó, kellemes napot!
- Neked is!

1. boszor
2010 szeptember 13 14:43 Replikázok

A kutatók mellélőttek egy-két dologban. Attól, hogy valaki nem veti meg az egyéjszakás kalandokat, még egyáltalán nem biztos, hogy stabil kapcsolatban is félre fog lépni. Vagy az sem, hogy nem is akar stabil kapcsolatot.

Az emberek változnak: huszonéves korukban másra vágynak, mint egy évtizeddel később. Ráadásul sokan csak amiatt választják az egyéjszakás kalandokat, mert nincs senki a láthatáron, akivel stabil kapcsolatra vágynának.

Amúgy van egy kérdésem: ha két ember rögtön a megismerkedés után ágybabújik egymással, de utána ahelyett, hogy elfelejtenék egymást felhívni, folytatják a megismerkedést, az mitől egyéjszakás kaland? ;-)
SZAVAZÓGÉP

Mi hiányzik a leginkább az idei nyárból?

A külföldi utazások 227
A teljes felszabadultság 538
A nagyfesztiválok, mint az EC vagy az Untold 21
A magyar fesztiválok, városnapok 155
Idén úgysem jutna pénz nyaralásra vagy fesztiválra 60
Általában a nyaralás, mert nincs hozzá bátorságom 39
Nem szeretem a nyarat 51
Még nem tudom 233

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS