• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 08:59 GMT +2, 2010. július 15.

Gozner Gertrud
SZAKÍTÓPRÓBA
A férfinak nagyobb stressz a szakítás, mint a nőnek


Az erősebb nem sokkal gyengébb, ha a párkapcsolatok viharairól van szó - a közhiedelemmel ellentétben.


HIRDETÉSA közhiedelemmel ellentétben a férfiak a nőknél sokkal érzékenyebbek a párkapcsolatok viharaira - erre a megállapításra jutottak az észak-karolinai Wake Forest University szociológia karának munkatársai. A kutatások szerint ugyan a nők nehezebben élik meg a szakítást, azonban a férfiak nagyobb stressznek vannak kitéve, amikor a kapcsolat döcögni kezd.

A férfiak ugyanis érzelmileg pozitívabban élik meg, és boldogabbak, ha egy kiegyensúlyozott párkapcsolatban élhetnek. A férfiak többsége igyekszik eltitkolni környezete elől, ha a szerelmi viszonya már nem a régi, azonban


belül jobban szenvednek, mint női partnereik.

Miközben a nők depresszióssá válnak, ha megbántják őket, a férfiak a fájdalom elől valamilyen tudatmódosító anyaghoz, többnyire az alkoholhoz menekülnek. Minél nagyobb fájdalmat éreznek, annál jobban belemerülnek a drog- és alkoholfogyasztásba, amely akár függőséghez is vezethet - áll a Journal of Health and Social Behaviour júniusi számában megjelent tanulmányban.


A felmérést egyetemista korú fiatalemberek körében végezték el, a kutatók szerint ez az új generáció már másképp éli meg a társas kapcsolatokat. Ezen fiatalok többsége a családban már átesett szülei válásán, és ez érzékenyebbé tette őket a párkapcsolatok buktatóira, ezért jobban aggódnak emiatt, mint a korábbi generációk.

Annak ellenére, hogy a társadalomban más hit él a férfiak párkapcsolati szerepéről, a szakembereket nem lepték meg az eredmények. Ugyanis a nők születésüktől fogva sokkal nyitottabbak, és a sírás révén is kimutathatják érzelmeiket. Ha egy nő nehéz időszakot él át, akkor is van legalább két-három barátja, akinek a vállán kisírhatja magát, és megbeszélheti vele a gondjait.

A férfiak is ugyanezt érzik, azonban ők nem engedhetnek szabad folyást érzéseiknek. A férfiasság úgymond egyik alapszabálya, hogy nem szabad sebezhetőnek mutatni magukat, így hát ők


sajátos orvosságot találtak az elutasításra és a szomorúságra


a drogok és az alkohol révén. Abban, hogy a nemek különbözőképpen élik meg a párkapcsolat hullámvölgyeit, fontos szerepet játszik egyrészt az agy felépítése, másrészt a társadalmilag tanult minták. Orvosi kutatások szerint a nő agyában az együttérzéssel kapcsolatos mezők sokkal kiterjedtebbek, mint a férfiaknál, tehát a nő születésétől fogva gondoskodóbb.

Később a társadalom is arra tanítja a lányokat, hogy mutassák ki érzéseiket, kivéve a haragjukat, miközben a fiúkat arra oktatják, hogy ne sírjanak, és ne mutassanak gyengeséget. Sőt, számukra egyenesen kívánatos, ha egyedül a haragjukat mutatják ki mások előtt. Ezért sem meglepő, hogy a férfiak az alkoholhoz fordulnak, hogy elzsibbasszák a nem kívánt érzelmeket.

A férfi párkapcsolati kiszolgáltatottságával párhuzamosan a nők egyre érzéketlenebbé válnak ezen probléma iránt, ugyanis ők napjainkban egyre önállóbak és függetlenebbek lesznek. Bár továbbra is vágynak a szeretetre, azonban ezt megkaphatják a családjuktól és a barátaiktól is. A férfiakat azért viseli meg jobban a szakítás, mert ők sokkal inkább rá vannak szorulva a párkapcsolatban megélhető szeretetre,


számukra nem létezik más alternatíva -

vonták le végkövetkeztetést a kutatók. Ugyanezt vallja Borsi Zsuzsa pszichológus, a szatmárnémeti Caritas munkatársa. Borsi saját praxisában azt tapasztalta, hogy ha megromlik egy párkapcsolat, a nők gyakrabban küzdenek önértékelési problémákkal, hajlamosabbak önmagukat okolni a kudarcért. Saját kudarcként élik meg, és folyamatosan keresik az okot, hogy hol rontották el.

A férfiak ezzel szemben nem okolják magukat, áthárítják más, külső okokra a felelősséget, és nem gondolják azt, hogy nem tettek meg mindent ahhoz, hogy az illető kapcsolat működni tudjon - hangsúlyozta ki a pszichológus.

A nők viszont hajlamosabbak megbeszélni ezeket a gondokat másokkal, és azáltal, hogy kibeszélik magukból, egyúttal könnyebben feldolgozzák. Az erősebbiknek kikiáltott nem képviselői azonban sokkal zárkózottabbak ebből a szempontból is, még a barátaiknak sem mesélnek, nem hogy tanácsot kérjenek. Inkább isznak rá, így temetik a kapcsolatot - magyarázta a szakember.

Ugyan a nőkön egy kapcsolat végén nagyobb mértékben hatalmasodik el a depresszió és a pánikbetegség, viszont nagyobb akaraterővel is rendelkeznek, hogy túltegyék magukat a lelki bajokon. Ezzel szemben a férfiaknál ritkán jelentkeznek nyíltan ezek a tünetek, viszont jobban elnyomják őket, sokkal rombolóbbak az ő esetükben - fejtette ki Borsi Zsuzsa. A férfiak szégyellnek segítséget kérni, mert úgy érzik, az férfiúi büszkeségüket rombolja - tette hozzá a pszichológus.


  • Megosztás:
HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

3. Kovács Gáspár
2010 július 15 17:37 Replikázok

Ki? Merde? :D

2. tuzvihar
2010 július 15 13:33 Replikázok

Errol jut eszembe a Merle : Vedett ferfiakja .... szegenyek !

1. pp
2010 július 15 13:21 Replikázok

ha már általnásosan közelitjük meg a kérdést (statisztika), akkor: a nők is tudatmódositanak a rendszeresen fogyasztott szappanoperák révén.
SZAVAZÓGÉP

Mi lesz az első, amit megteszel, ha végre lejár a járvány?

Megölelem a rég nem látott rokonokat, barátokat 690
Kirándulni megyek 330
Elrohanok a kocsmába a haverokkal 189
Habzsolni fogom a kulturális eseményeket 71
Felveszek egy szép ruhát és korzózok a főtéren 35
Veszek egy bérletet a konditerembe 37
Gyorsan megszervezek egy utazást valahova jó messzire 118
Korai még ezen gondolkodni 921
Valami egészen másra vágyom 249

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS