• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 10:09 GMT +2, 2010. április 8.

F. N.
MEZTELEN IGAZSÁG
Izlandon tilos a sztriptíz – jó ez a nőknek?


A világ legfeministább állama, vagy egy jó szándékú, de elhibázott rendelkezés? A sztriptízbárok betiltásáról megoszlanak a vélemények.


HIRDETÉS
Izland a világ legfeministább állama, jelentette ki a Guardian annak kapcsán, hogy az országban betiltották a sztriptízbárokat. A törvényt két tartózkodással és egyetlen ellenszavazat nélkül fogadták el.

A szabályozás oka elsősorban nem a vallás, hanem a nők védelme: Kolbrún Halldórsdóttir, a politikus, aki a törvényt javasolta, azzal érvelt, hogy “elfogadhatatlan áruként kezelni a nőket vagy általában, az embereket”. Halldórsdóttir azt is hozzáfűzte, az izlandi feministák szünet nélkül nyomást gyakorolnak a parlamentre, ez pedig


hatással van a teljes társadalomra.

Az izlandi rendőrség szerint évente száz bevándorló érkezik az országba azzal a céllal, hogy sztriptízklubokban vetkőzzön. Nem egyértelmű, hogy lehet-e emberkereskedelemről beszélni, ám a feministák azt állítják: bár a sztriptízbárok szaporodnak, nem emelkedett az izlandi nők száma, akik ott szeretnének dolgozni.

A törvény támogatói emellett azzal érvelnek, hogy a klubok a prostitúció melegágyai, amelyet egyébként tavaly szintén betiltottak az országban. A prostitúció tilalmával egy 2007-es felmérés szerint a nők 87 százaléka és a férfiak 57 százaléka ért egyet, és a lakosság mindössze 10 százaléka ellenzi egyértelműen.

Mindez annak is köszönhető, hogy Izland a negyedik helyen áll azon országok listáján, amelyek parlamentjében a legtöbb nő dolgozik (Norvégia, Finnország és Svédország előzi meg). A képviselők közel fele nő, Johanna Sigurðardottir pedig a világ első államfője, aki nyíltan vállalja leszbikus voltát.

A sztriptízklubok tulajdonosai persze nem örvendenek, egyikük azt nyilatkozta egy helyi lapnak, hogy Izland nemsokára az arab országokhoz hasonlít majd, ahol egyetlen női testrészt sem szabad majd nyilvánosan megmutatni. De hozzátette, lassan túl öregnek érzi magát ehhez a hajtáshoz – annyit azonban még megtesz, hogy bepereli az államot kártérítésért. A világ többi részén élő feministák szintén


nem tartják teljesen pozitívnak a rendelkezést.

A Feministe szerint az izlandi nők ezzel egy végzettséget nem igénylő, jól fizető munkalehetőséget veszítenek el. Hozzáteszi, a tiszteletet nem lehet szabályozni, és az sem biztos, hogy a sztriptízbároknak egyáltalán vannak kézzelfogható negatív hatásai. A Feministing című amerikai blog pedig azzal érvel, hogy a tiltás, illetve a kriminalizáció nem tünteti el a nemkívánatos jelenségeket, hanem csak azt éri el, hogy ezek mindenféle ellenőrzés nélkül, az alvilágban folytatódnak.

Nancy Kallitechnis, a Journal of Feminist Insight című blog szerzője viszont egy kommentben jó néhány, kutatásokat, illetve szakértők által írt cikkeket hoz fel bizonyítékul arra, hogy a sztriptíz negatív hatással van a vetkőző nőkre. De megemlíti azt is, hogy a prostitúció legalizálása nem eredményezte a törvénytelenül dolgozó szexmunkások számának csökkenését.


A Nőkereskedelem Elleni Nemzetközi Koalíció (Coalition Against Trafficking in Women International) képviselője, Janice G. Raymond azt írja: a holland szexmunkások szerint a prostitúció legalizálása nem törli el a stigmát, sőt, védtelenebbé teszi a prostituáltakat a támadások ellen, mivel névtelenségük feladására kényszeríti őket. Ugyanitt olvasható, hogy a prostitúció betiltása után Ausztráliában nemhogy csökkent, de megnőtt az illegális szexmunkások száma.

Raymond hangsúlyozza, az általa képviselt szervezet szerint egyedül a prostituáltaknak kellene mentesülniük a büntetés alól, a klienseknek, illetve a kerítőknek nem. Mary Anne Layden pszichológus egy tanulmányban arról számol be: az amerikai sztriptíztáncosok 60 százaléka szenved pszichiátriai betegségekben, szemben a lakosság körében átlagos 6 százalékkal.

“A sztriptíz leginkább azért veszélyes, mert annyira elfogadott. A lányok azt hiszik, jó buli lesz táncolni és pénzt kapni érte, fogalmuk sincs, hogy a férfiak kezét, farkát, nyelvét kell majd elhárítaniuk, és hogy meg kell majd harcolniuk minden kibaszott dollárért” - idézi a névtelen táncoslányokat egy minnesotai tanulmány.


  • Megosztás:
HIRDETÉSFigyelem! Megjegyzése csak moderálás után jelenik meg.

  Név

  E-mail (nem publikus)


Max. 1000 leütés

1. zod
2010 április 8 09:37 Replikázok

Én mondjuk azt gondolom, hogy a prostitúciót is engedélyezni kéne - olyan módon, hogy a lányoknak plusz védelmet tudjon nyújtani. (Izlandon meg ugye, azért az államkasszába is elkéne egy kis lovetta.)

Majd ha bejön a tuti biznisz, sokat fogok sztripbárba járni és úgy gondolom, hogy nem fogok senkire rányomulni. Ez is nevelés kérdése - a lányokat elvégre akkor lehet simogatni, tapogatni, mittómén, amikor azt mondják, hogy ez ok.

Ez a műfaj azért kurvára kemény dolog, a vendégek jelentős hányadában minimum felmerül, hogy ne a kifinomult angol úriember módjára viselkedjen.

S egyébként is, mindenkit tisztelek, aki combból meg tudja magát tartani egy krómozott fémcsövön.
SZAVAZÓGÉP

Milyen témákról olvasnál többet idén a Transindexen?

Belpolitikai helyzet 85
Magyarországi politika 21
Világpolitika 58
Környezetvédelem 46
Erdélyi helyi hírek, információk 411
Gazdaság 27
Életmód, pszichológia 43
Filmek, zene, könyvek, színház... - legyen több kultúra! 100
Sport 20
Valami könnyedebb, elegem van a közéletből! 33
Fogalmam sincs 12

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS