• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 15:12 GMT +2, 2002. október 11.

Gozner Getrud
KULISSZATITKOK
Mi van a "Krónika szépe" mögött?


Végre egy kis izgalom a romániai magyar sajtóban! A Krónika szépségversenyét mindenki ismeri, gyönyörű lányok mosolyognak ránk a fotókról. A mi figyelmünket azonban egy pillanatra elkerülték, így lett a mottónk: nem a külső számít, hanem ami mögötte van.


HIRDETÉS

Nem mindegy, milyen helyszínt választunk fotóinkhoz. A Krónika szépe verseny résztvevői, úgy tűnik, nem kívánták meghamísítani a valóságot, bár háttérválasztásukból kiérződik a szándék, hogy ezzel is hozzájáruljanak az esztétikai élmény fokozásához. Sok fotó készült a természetben -- kis zöld bokrok előtt, a másik kedvelt helyszín a fehér fal. De mi most koncentráljunk csak a rendhagyóbb hátterekre! A "mögöttes" elmélyült figyelését segítendő a hölgyeket letakartuk.
A reménykeltő ifjúság kedvenc időtöltése, miután megszabadul a tanintézmények által rákényszerített fegyelemtől, a könnyű nyári kikapcsolódást kínáló strand. A fiatalok itt kultúrált körülmények között hódolhatnak a legforróbb évszakok üdítő örömeinek, és köthetnek szép, életreszóló barátságokat. A képen épp egy fiatalokból álló csoport ismerkedés előtti szituációjának lehetünk a tanúi.

Táborozni irány a hegyek! Bármelyik magassági üdülőközpontban találunk kempingezésre alkalmas helyet, ugyanott otthonos kis faházikók is a vendégek rendelkezésére állnak. Városlakók figyelem! Nincs egészségesebb, mint friss reggeleken a hűvös patak vizében mosakodni.


Hazánk flórájának egzotikusabb színterére kalauzol el bennünket a mellékelt kép. Az élénk zöld és a szívmelengető barna kontrasztja csábítja tekintetünket ki a természetbe, a vadállatok honába, ahol kényelmes fekhelyet találhatunk.

A rusztikus háztáj a gyermekkor elvesztett ártatlanságát idézi fel emlékeinkben. Simogattuk a cicát, uszítottuk a kutyát, fojtogattuk a csirkéket. A fészerben nagyapánk szerszámai között megfelelő eszközök után kutattunk. Nem csoda, hogy hamar elnéptelenedett az udvar.

A modern lakberendezés a tér minél gazdaságosabb kihasználására buzdít minket. Ennek egyik ékes példája a beépített erkélyszakasz. Az így nyert lakófelületen akár minimál-üvegházat is kialakíthat a virágszerető lakó.


Ízlésesen kialakított mediterrán sziklakert medencével. A tornácon berendezett lugas meghitt helyszínt biztosít a meleg júliusi estéken folytatott beszélgetésekhez. A medence méretéhez az aranyhal az ajánlott ideális fajta.


A könyvtárosok nélkülözhetetlen kelléke bukkan fel műtermi díszletként az alábbi képen. A fokozatosság segít áthidalni a felmerülő szintkülönbségeket. Kezdő festők figyeljék a barkácsboltok kínálatát.

A művészet belopta magát az otthonokba, és a távoli tájak ígéretével nyűgözi le szemlélőit. A puritán közeg ékességévé válhat egy megfelelő ponton elhelyezett festmény. És fölötte egy másik.


A valaha szebb napokat is megért bányászat utolsó pillanatainak lehetünk a tanúi ebben az elfelejtett kőfejtőben. A hatalmas mészkövek árnyékában a hagyományos kitermelés helyett ma már csak a geológusok szorgoskodnak.

Gyermekszobánk maradványai köszönnek ránk lépten-nyomon, babák és mackók között vezet a felnőttéválás rögös útja. A kabalánkban való hit átsegíthet a kezdeti nehézségeken, főleg, ha egy versenyről van szó. A csipketerítős szekrény és az ágy között szűk már ugyan a hely, de egy fotó erejéig még beférhetünk.

Kispénzű diákok olcsó megoldása a tikkasztóan meleg napokra. Miután elzavartuk a gágogó konkurenciát, rögtön birtokba vehetjük a frissen szerzett területet. További terjeszkedésekkel akár labdajátékokra is sor kerülhet.

Műhelytitkokba nyerünk betekintést a következő fénykép révén. A megfelelő munkahelyi körülmények igenis kedvezően befolyásolják az ott dolgozók közérzetét, és növelik a hatékonyságot. Íme rá a fényes fodrászati példa!

A strandolás elengedhetetlen kellékei sorakoznak a kiszáradt fövényen. Gumipapucs, strandlabda és törölközők, a vízparti élet napégetett díszletei.

Az erdélyi táj szépségének apró szeletében gyönyörködhetünk, ha elég szemfülesek vagyunk. Dús növényzetet tápláló patakocska vonzza ide távolról a barázdabillegetőket, és a rózsaszín ruhadarabokat.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Szerintetek mi lesz 2019-ben az év közéleti eseménye?

Egyelőre csak az RMDSZ februári kongresszusa foglalkoztat 14
Az európai parlamenti választások, mert tényleg sok múlik rajta 135
Az év végi államfőválasztás, mert biztos sokan pofára fognak esni 43
Fél évig Románia az EU soros elnöke, így minden, ami ehhez kapcsolódik 9
Március végére volt tervezve a Brexit, nem? 23
Idén is egy váratlan nemzetközi esemény viszi a prímet, például ha megbukik Trump 27
Hagyjatok már ezekkel, inkább mondjatok egy jó sorozatot, hogy túléljem a januárt! 51

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS