• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 15:12 GMT +2, 2002. október 11.

Gozner Getrud
KULISSZATITKOK
Mi van a "Krónika szépe" mögött?


Végre egy kis izgalom a romániai magyar sajtóban! A Krónika szépségversenyét mindenki ismeri, gyönyörű lányok mosolyognak ránk a fotókról. A mi figyelmünket azonban egy pillanatra elkerülték, így lett a mottónk: nem a külső számít, hanem ami mögötte van.


HIRDETÉS

Nem mindegy, milyen helyszínt választunk fotóinkhoz. A Krónika szépe verseny résztvevői, úgy tűnik, nem kívánták meghamísítani a valóságot, bár háttérválasztásukból kiérződik a szándék, hogy ezzel is hozzájáruljanak az esztétikai élmény fokozásához. Sok fotó készült a természetben -- kis zöld bokrok előtt, a másik kedvelt helyszín a fehér fal. De mi most koncentráljunk csak a rendhagyóbb hátterekre! A "mögöttes" elmélyült figyelését segítendő a hölgyeket letakartuk.
A reménykeltő ifjúság kedvenc időtöltése, miután megszabadul a tanintézmények által rákényszerített fegyelemtől, a könnyű nyári kikapcsolódást kínáló strand. A fiatalok itt kultúrált körülmények között hódolhatnak a legforróbb évszakok üdítő örömeinek, és köthetnek szép, életreszóló barátságokat. A képen épp egy fiatalokból álló csoport ismerkedés előtti szituációjának lehetünk a tanúi.

Táborozni irány a hegyek! Bármelyik magassági üdülőközpontban találunk kempingezésre alkalmas helyet, ugyanott otthonos kis faházikók is a vendégek rendelkezésére állnak. Városlakók figyelem! Nincs egészségesebb, mint friss reggeleken a hűvös patak vizében mosakodni.


Hazánk flórájának egzotikusabb színterére kalauzol el bennünket a mellékelt kép. Az élénk zöld és a szívmelengető barna kontrasztja csábítja tekintetünket ki a természetbe, a vadállatok honába, ahol kényelmes fekhelyet találhatunk.

A rusztikus háztáj a gyermekkor elvesztett ártatlanságát idézi fel emlékeinkben. Simogattuk a cicát, uszítottuk a kutyát, fojtogattuk a csirkéket. A fészerben nagyapánk szerszámai között megfelelő eszközök után kutattunk. Nem csoda, hogy hamar elnéptelenedett az udvar.

A modern lakberendezés a tér minél gazdaságosabb kihasználására buzdít minket. Ennek egyik ékes példája a beépített erkélyszakasz. Az így nyert lakófelületen akár minimál-üvegházat is kialakíthat a virágszerető lakó.


Ízlésesen kialakított mediterrán sziklakert medencével. A tornácon berendezett lugas meghitt helyszínt biztosít a meleg júliusi estéken folytatott beszélgetésekhez. A medence méretéhez az aranyhal az ajánlott ideális fajta.


A könyvtárosok nélkülözhetetlen kelléke bukkan fel műtermi díszletként az alábbi képen. A fokozatosság segít áthidalni a felmerülő szintkülönbségeket. Kezdő festők figyeljék a barkácsboltok kínálatát.

A művészet belopta magát az otthonokba, és a távoli tájak ígéretével nyűgözi le szemlélőit. A puritán közeg ékességévé válhat egy megfelelő ponton elhelyezett festmény. És fölötte egy másik.


A valaha szebb napokat is megért bányászat utolsó pillanatainak lehetünk a tanúi ebben az elfelejtett kőfejtőben. A hatalmas mészkövek árnyékában a hagyományos kitermelés helyett ma már csak a geológusok szorgoskodnak.

Gyermekszobánk maradványai köszönnek ránk lépten-nyomon, babák és mackók között vezet a felnőttéválás rögös útja. A kabalánkban való hit átsegíthet a kezdeti nehézségeken, főleg, ha egy versenyről van szó. A csipketerítős szekrény és az ágy között szűk már ugyan a hely, de egy fotó erejéig még beférhetünk.

Kispénzű diákok olcsó megoldása a tikkasztóan meleg napokra. Miután elzavartuk a gágogó konkurenciát, rögtön birtokba vehetjük a frissen szerzett területet. További terjeszkedésekkel akár labdajátékokra is sor kerülhet.

Műhelytitkokba nyerünk betekintést a következő fénykép révén. A megfelelő munkahelyi körülmények igenis kedvezően befolyásolják az ott dolgozók közérzetét, és növelik a hatékonyságot. Íme rá a fényes fodrászati példa!

A strandolás elengedhetetlen kellékei sorakoznak a kiszáradt fövényen. Gumipapucs, strandlabda és törölközők, a vízparti élet napégetett díszletei.

Az erdélyi táj szépségének apró szeletében gyönyörködhetünk, ha elég szemfülesek vagyunk. Dús növényzetet tápláló patakocska vonzza ide távolról a barázdabillegetőket, és a rózsaszín ruhadarabokat.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Mit szólsz ahhoz, hogy már csak 12 jó évünk lehet hátra? (Lásd a legújabb IPCC-klímajelentést!)

Nagyon ideje lenne a kormányoknak megkongatni a vészharangot, és konkrét lépéseket tenni végre 133
Minden nap nyomaszt ez a probléma 10
Nem izgat a kérdés, mert úgysem fogom már megélni, mire bekövetkezik a katasztrófa 7
Én mindenesetre nekikezdek építeni egy űrhajót... 27
Próbálom, amennyire csak tőlem telik, nem szennyezni a környezetet 87
Hát, gyereket már lehet, hogy nem vállalnék 7
Akárcsak Trump, nem hiszek a globális felmelegedésben 33
Semmit, nem is akarok erre gondolni 6
Mit szólhatnék? Túl kicsi vagyok én ehhez 14
Nem értem a kérdést 10

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS