• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 11:49 GMT +2, 2002. szeptember 6.

szerk.
ÖRÖKZÖLD SZŐKÉK
A szerelem, a karrier és a hajszín


A szőke nők jók az ágyban, a barnák viszont jobban beválnak feleségnek, és karriert is könnyebben építhetnek. A kortárs sztereotípiákba jól belefér a kacér vörös képzete is, de a feketék szóra sem érdemesek.


HIRDETÉS

Egy kozmetikai cég felmérést készített arról, mennyiben függ össze a hajszín és a vonzalom. Ami várható volt, ismét kiderült: a férfiak legnagyobb része biztosan szőke nőt választ, ha barátnőre vagy szeretőre vágyik. Ha azonban az erősebbik nem képviselői feleséget keresnek, akkor megnő az érdeklődésük a barna hajú lányok iránt.

A A "szőke-álmok" prototípusa


A vörös nő csak mosogasson!

Az urak az egykori Marilyn Monroe-film címéhez hasonlóan a szexben valóban a szőkéket kedvelik, mert úgy vélik, hogy a szőke bombázók nagyon jók az ágyban. Erre 26% szavazott, míg a vörösek 22, a világosbarnák 20, a sötétbarnák pedig csak 10%-ot kaptak az ágybeli teljesítményükre. A fekete hajszínt egyszerűen kihagyták a szavazásból. Hát, pedig a Kleopátrák...

A barna nőknek jobban megy
<br />
a karrierépítés, de azért a miniszoknya
<br />
nekik sem ártA barna nőknek jobban megy
a karrierépítés, de azért a miniszoknya
nekik sem árt
A szőkékről kialakult mítoszok és a sztereotípiák okolhatók azért is, ami a karrier vonatkozásában derült ki. A férfiak szerint a szőke nőknek kisebb az esélyük arra, hogy karriert építsenek, vagy sok pénzt keressenek. Még mindig erősen tartja magát a szőke viccekben is kiütköző nézet, miszerint a szőke nők butácskák, így aztán nehezen haladhatnak előre a munkahelyi ranglétrán. Az urak 31%-a szerint a sötétbarna hajú lányok a legesélyesebbek ezen a téren. Ami a karrierépítési esélyeket illeti, a szőkék a megkérdezettek 26%-ának, a vörösek pedig 9%-ának szavazatát kapták.

A Portsmouth Egyetem egyik pszichológusa szerint a tanulmányban az a legérdekesebb, hogy a férfiak összességében mégis inkább a barna hajú nőkhöz vonzódnak. Bennük látják megtestesülni a biztonságos kikötőt, a hosszú távú kapcsolat és a házasság lehetőségét.


A nők a sötétbarnára esküsznek

A sztereotípiáktól azonban a nők élete sem mentes, hiszen gyermekkoruktól kezdve azt mondják nekik, hogy egyszer majd eljön értük a szőke herceg. Ehhez képest a közvéleménykutatásból kiderült, hogy nem is a szőke férfiak a legvonzóbbak. A hölgyek 37%-a a sötét hajú férfiakra adta le a voksát. A világosbarnák 29, míg a szőkék csak 16%-ot kaptak. A legrosszabbul a vörös hajú urak jártak, mivel a megkérdezett nők csupán 2%-ának tetszettek.


Mindig csak a szőkék!

Boticelli Vénusza is szőkén kelt ki
<br />
a habokbólBoticelli Vénusza is szőkén kelt ki
a habokból
Az ókorig nyúlhatunk vissza példákért ahhoz, hogy alátámasszuk, a szőkék mindig is népszerűbbek voltak barna társaiknál. Már a régi Róma asszonyainak is annyira megtetszett az Északról hozott szőke nők haja (illetve valószínűleg azoknak a férfiak körében aratott sikere), hogy citrom, bor és hamu keverékével ők is kiszőkítették hajukat. A reneszánsz idején sem volt ez másképp: a fiatal polgárnők különböző növényi kivonatokat kentek a hajukra, és a napon fésülve szárították meg azért, hogy a kívánt hatást elérjék.

Ami a szõkék sikerének humánetológiai magyarázatát illeti, a válasz nem túl bonyolult. A biológusok arra figyeltek fel, hogy a legtöbb nõ hajszíne minden szülést követõen valamelyest sötétedik. A következtetés magától jött: a fiatalabb és kevesebb gyereket nevelõ nõ alkalmasabb a férfi génjeinek sikeres átöröklésére, és ezen jel követése bele van építve a férfiak agyába.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Szerintetek mi lesz 2019-ben az év közéleti eseménye?

Egyelőre csak az RMDSZ februári kongresszusa foglalkoztat 14
Az európai parlamenti választások, mert tényleg sok múlik rajta 135
Az év végi államfőválasztás, mert biztos sokan pofára fognak esni 43
Fél évig Románia az EU soros elnöke, így minden, ami ehhez kapcsolódik 9
Március végére volt tervezve a Brexit, nem? 23
Idén is egy váratlan nemzetközi esemény viszi a prímet, például ha megbukik Trump 27
Hagyjatok már ezekkel, inkább mondjatok egy jó sorozatot, hogy túléljem a januárt! 51

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS