• Megosztás:
  •  Sárm RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 09:38 GMT +2, 2009. október 12.

szerk.
DIRTY DIARIES
Svéd feminista pornót néztünk


A svéd állam pénzzel támogatta tizenhárom rövidfilm elkészítését, amelyekben a férfiak csak mellékszereplők. De egyáltalán, mi az a feminista pornó?


HIRDETÉS
Néhány hete jelent meg az a tizenhárom feminista pornó-rövidfilmből álló válogatás, amelynek elkészítését a svéd kormány mintegy ötvenezer eurónyi összeggel támogatta. A Dirty Diaries producere, Mia Engberg azt nyilatkozta, a filmek attól feministák, hogy a nőket természetes módon mutatják be, míg a mainstream média tárgyként kezeli őket.

Beatrice Fredriksson, egy antifeminista blog szerzője ugyanakkor azzal támadta az ötletet: igazságtalanság, hogy egy projekt csak azért kap állami támogatást, mert feminista. A vita hevében kevesebb szó esett arról, tulajdonképpen milyen is a tizenkét filmecske. Mi viszont éppen erre voltunk kíváncsiak.


Mr. Violet

Feminista pornó. Mi az, hogy feminista pornó? Milyen újdonságot hozhat a pornóba egy ilyen kezdeményezés? Nyilvánvalóan valami olyan, ami nem a férfiak nézőpontjából mutatja be az aktust, hanem a nőkéből, így indultam neki a filmeknek.

A filmecskék között voltak érdekes próbálkozások: például amelyik a szexet a gyümölcsök érintésével és simogatásával állította párhuzamba, vagy amikor a szereplők bőrszínű, feszülős ruhákban kezdenek szeretkezni, majd ahogy lassan egymáséi lesznek, úgy tépik szét ezeket a rájuk varrott ruhákat.

De megtalálható itt mutogatós néni, pusztán a női nemiszervet önkielégítés közben ábrázoló filmecske is. Annyi bizonyos, hogy a kisfilmek nézése közben sokszor elfelejtettem, hogy ez valójában feminista pornó és ennyiben tudnám összefoglalni tapasztalataimat:

1. Sok nő.

2. Sok vagina.

3. Általában a férfiak nem mennek el.

4. Ha a férfiak elmennek, akkor a nőnek is jó.

5. Ha nem szerepel férfi a filmben, a nőnek akkor is jó.

6. Nőnek nővel is nagyon jó.

7. Végkövetkeztetés: a feminista pornóban a nőnek mindig jó, a férfiak meg nem kellenek, vagy csak segédeszközök, tehát a feminista pornó úgy kezeli a férfiakat, mint a legtöbb "normál" pornó a nőket: tárgyként.


Ms. Green

Éjszaka, hang nélkül néztem meg a kisfilmeket, nehogy lebukjak – nehéz lett volna kimagyaráznom, hogy éppen „dolgozom”. Nem vagyok a műfaj nagy ismerője, azt hiszem, arra a kérdésre sem igazán tudnék most választ adni, hogy az emberek miért néznek pornót – de az biztos, hogy ezeknek a filmeknek a többségét azzal a céllal nem lenne érdemes megnézni. (Néhánynak határozottan művészfilm-jellege van – van aki ettől indulna be?).

DildomanDildoman

A találomra megnézett első pár film után az tűnt fel, hogy hiányoznak a pasik, vagyis egy egész darabot nem sikerült beazonosítanom – de mire kezdtem arra gyanakodni, hogy ez attól feminista pornó, hogy kizárólag nők vannak benne, csak előkerültek. Ami a szexet illeti, a férfiak sokkal inkább vizuális típusok, számukra elsősorban a látvány a fontos ahhoz, hogy beizguljanak. Jobb szeretik, ha ég a lámpa.

A nőknél talán inkább a tapintáson van a hangsúly – ebből a szempontból kétségtelen, hogy sokkal nehezebb lehet női pornót készíteni. A legtöbb filmnél nem is sikerült beazonosítanom „a női tekintetet”: néhány egyáltalán nem volt pornó, ami meg az volt, simán elment volna „klasszikus” maszkulinpornónak. A leszbikus párokról szerintem inkább csak pasik fantáziálnak, perceken át maszturbáló csajok arcát mutatni meg nagyon ötlettelennek tűnt.

Ami pozitív, hogy legalább ezekben a filmecskékben valódi, húsvér nők szerepelnek, megnyugtató, hogy nem kell nagymellű szőkének lenni, hogy valaki ilyenfajta élvezetekben részesüljön. Ami a késői órán már összefolyó képekből mégis megmaradt: egy átlagos pár hétköznapi szeretkezése – nem úgy tűnt, mintha különösebben élveznék. És egy másik filmben, a szintén semmi különös dugás végén az utolsó képkocka: egy elégedetten mosolygó női arc.


Mr. Pink

Létezik feminista pornó? A szókapcsolat önmagában ellentétet feltételez, és attól, hogy valamire ezt a bélyeget ragasztják, még nem biztos, hogy az. A radikális feminizmus szerint a pornó a nő kizsákmányolása, kihasználása és megalázása. Egy radikális feminista tehát biztosan nem fog pornót nézni, hacsak azért nem, hogy legyen, amit elítéljen.

Viszont a kevésbé radikálisak miért ne vélhetnék úgy, hogy a klasszikus pornóval csak annyi a baj, hogy a férfiak tárgyként bánnak benne a nővel, és ez a domináns férfi-nézőpont érvényesül benne. És itt a megoldás: ha a nők készítenek nőknek szóló pornót, amelyben a női nézőpont érvényesül, akkor a gond át van hidalva. Ja, ne keverjük össze a dolgokat: ez nem leszbikus pornó (noha az is lehet), hanem egyszerűen csak női.

FruitcakeFruitcake

A Mia Engberg rendező által összeállított 13 etűd a szexualitás nagyon széles skáláján mozog, az egyszerű férfi-nő aktustól a fetisizmuson és a szado-mazochizmuson át az önkielégítésig és a magamutogatásig, és ez így van jól: nem mindenkinek ugyanarra indul be a szexuális fantáziája.

És ha már itt tartunk: az is erős túlzás, hogy ezeket a filmeket kizárólag nők lehetnek képesek élvezni; épp változatosságukból adandóan mindenkiben beindíthatnak valamit.

Engberg filmecskéi mindenesetre sokkal kísérletezőbbek, mint a kommersz pornó, már csak azért is, mert mobiltelefonnal vették fel őket, így inkább a netet ellepő amatőr pornófelvételekre emlékeztetnek. És persze a megközelítés is érezhetően más: hol az előjátékra esik a hangsúly, hol a szerepek felcserélődésére, hol a formákra, ízekre és színekre, hol egyszerűen a nő kielégülésére.

A legnagyobb meglepetés számomra a felláció (a férfi orális kielégítése) többszörös megjelenése volt, amiről mostanig azt hittem, kizárólag férfiorientált filmben látható. Igaz, itt a kölcsönösség alapján mindig a cunnilingusszal közösen kerül rá sor, és ez így korrekt is.

Alapvetően rendben vannak a filmek, de persze nem is ez a nagy kérdés, hanem a morális probléma, amit az vet fel, hogy a feminista pornó állami támogatással készült. A pozitív diszkrimináció jegyében elfogadható a támogatás, az esélyegyenlőség jegyében viszont akkor a férfiaknak készülő pornót is támogatni kellene. Talán. Ha pedig művészeti projektként kezeljük, akkor nem okés ráaggatni a pornó címkét.


Ms. Red

Az első, Skin című rövidfilm ötletes és szerethető volt: Elin Magnusson testszínű, feszes kezeslábasokba bújtatta a színészeit, amelyek a fejüket is beburkolták. Nagy ötlet: a szereplők izgalmát csupán a textília domborodása és nedvesedése jelezte. Ráadásul a két színész vagy mesterien színlelte, vagy valóban átérezte az aktust, magával ragadó volt a beleélésük.

Flasher Girl on TourFlasher Girl on Tour

A maradék tizenkét rövidfilmben viszont mintha amatőr pornót néztem volna: ugráló, sötét, életlen képek, rossz minőségű hang. Ebbe fulladt bele a rendezők összes elképzelése – kár az ötletekért, voltak köztük nagyon jók. Úgy tűnik, még a művészpornó sem működik jó operatőr és jó hangtechnikus nélkül.

Ráadásul végig a fejem mélyén bujkált, hogy ezek a filmecskék elsősorban nem azt célozzák, hogy egy nő (lásd: én) beinduljon tőlük. A birkózó csajok (tipikus férfifantázia) vagy a maszturbáló transzvesztiták (a harisnyák nagyon szépek, de amúgy mi van?) témájából kiindulva legalábbis. Inkább kísérleti filmként vagy manifesztumként foghatók fel.

De mit kell itt bizonygatni? És kinek? Még a végén kiderítem, hogy a feminista pornó célközönsége végső soron nem más, mint – a pasik.


  • Megosztás:
HIRDETÉS


SZAVAZÓGÉP

Szerinted ki nyeri meg az államfőválasztást?

Klaus Johannis 458
Viorica Dăncilă 57
Kelemen Hunor 868
Dan Barna 132
Mircea Diaconu 26
Theodor Paleologu 29
Fogalmam Sincs 45
Hát Ion Iliescu, ki más? 137
Teljesen mindegy 697

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS